Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jižní Moravu si při letním cestování oblíbili Poláci i Slováci

Ubytování na jižní Moravě využívali při letním cestování především Češi. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), který si posvítil na cestovní ruch ve třetím čtvrtletí letošního roku. Ze zahraničních hostů měli o přespání v kraji nejčastěji zájem východní sousedé.

Jihomoravská ubytovací zařízení poskytla v uplynulém čtvrtletí zázemí 844 tisícům hostů. Tři čtvrtiny cestovatelů pocházely podle Veroniky Dohnálkové z Krajské správy ČSÚ v Brně z České republiky. Zatímco zájem návštěvníků z tuzemska oproti loňskému roku poklesl, u zahraničních hostů vzbudila jižní Morava meziročně vyšší zájem.

Mezi zahraniční klientelu se řadilo nejvíce hostů z Polska a Slovenska. Dále následovali Němci a občané Litvy. Počet nocí, které v kraji cizinci strávili, vzrostl ve srovnání s červencem, srpnem a zářím loňského roku o polovinu. „Hosté z České republiky strávili v ubytovacích zařízeních průměrně 2,5 noci a cizinci 1,7 noci," informovala Dohnálková.

Nejvíce se na jižní Moravu, kam lákají krásy Pálavských vrchů i nezaměnitelná atmosféra Brna, cestovalo v červenci. Celková návštěvnost ve třetím čtvrtletí stoupla nejen oproti roku 2021, ale také v porovnání se stejným obdobím v předcovidových letech. 

Při analýze cestovního ruchu v prvních devíti měsících roku 2022 se jižní Morava řadí na druhou příčku v počtu ubytovaných hostů. V kraji přespalo celkem 1,6 milionu lidí. Nejvyšší návštěvnost v České republice ale zaznamenává pravidelně Praha, která se jako jediný kraj chlubí vysokým procentem ubytovaných z ciziny.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/katyveldhorst

Štítky cestování, cestovní ruch, Český statistický úřad, Jihomoravský kraj, Česko, Brno, Polsko, Slovensko, Litva, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu si při letním cestování oblíbili Poláci i Slováci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.