Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Brněnsku opravili památník, který uctívá stromy

Památník Stromů v Řícmanicích na Brněnsku se poprvé od svého vzniku dočkal odborné rekonstrukce. Velkolepý pomník vzdávající hold stromům a lesům vybudovali kameníci před téměř pětaosmdesáti lety. Nyní je lépe čitelný a odolnější vůči vlhkosti.

Zašlé písmo a vyobrazení na památníku zažilo od vzniku stavby dvě neodborné rekonstrukce. Nyní se u oprav vystřídali restaurátoři, kameníci i absolventi Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, kteří se postarali o finální umělecké práce.

K čistění povrchu využívali experti metodu suchého mikro tryskání. „Tím jsme odstranili část mechů a mohli jsme přistoupit k ručnímu čistění bílých nápisových ploch za pomoci skalpelů a kartáčů. Poté se ke slovu dostali profesionální kameníci, kteří nápisové plochy zbrousili tak, aby bylo odebráno co nejmenší množství hmoty,“ popsala průběh oprav restaurátorka Eliška Trávníková. Dodává, že díky rekonstrukci je památník lépe odolný vlhkosti.

Monumentální stavba vznikla v roce 1938 jako součást Lesnického Slavína. Památník Stromů je popsán cizojazyčnými pořekadly a úryvky básní. Národy celého světa jimi vzdávají hold stromům a lesu. Veřejnost si zrestaurovaný pomník zblízka prohlédne až v únoru příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky památník, rekonstrukce, Řícmanice, les, Brněnsko, strom, pomník, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, vlhkost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku opravili památník, který uctívá stromy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.