Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodák z Brna míří mezi světovou operní špičku. Dirigent Hrůša povede Královskou operu

Z velkého úspěchu se raduje česká hudební scéna. Brněnský rodák Jakub Hrůša za tři roky vystřídá Antonia Pappana na postu hudebního ředitele londýnské Královské opery v Covent Garden. Po více než šedesáti letech se tak na pozici objeví druhý dirigent z Česka.

Velké změny čekají v roce 2025 na šéfdirigenta Bamberských symfoniků Jakuba Hrůšu, který zabodoval v Anglii. Jednačtyřicetiletého umělce, který kromě Bavorska působí jako hlavní hostující dirigent v římském orchestru Národní akademie svaté Cecílie a České filharmonii, vybrali jako budoucího hudebního ředitele Královské opery.

„Nesmírně rád přijímám nabízenou pozici hudebního ředitele Královské opery a těším se na další spolupráci s jejím skvělým týmem, od hudebníků přes jevištní umělce a produkční až po management,“ vyjádřil se ke svému jmenování.

Mezi umělci v Anglii už se hudebník párkrát objevil. S velmi pozitivním ohlasem v roce 2018 dirigoval Carmen, letos si úspěšně střihnul inscenaci Lohengrin od Richarda Wagnera.

„Byl to jeden z vrcholů mojí dosavadní umělecké kariéry. Vždycky jsem snil o místě, kde budu moct dosáhnout nejvyšších standardů v opeře. Považuji za opravdový dar, že své dovednosti a energii mohu věnovat budoucnosti tohoto výjimečného operního domu,“ dodal.

Mezi světovou špičku

Hrůša bývá označován za nejlepšího či nejvytíženějšího českého dirigenta současnosti. Po nedávných vystoupeních s Berlínskými a Vídeňskými filharmoniky a vysoce oceňovaném debutu na Salcburském festivalu se pak dostal na absolutní světovou špičku ve svém oboru.

„Jakub se v symfonickém i operním repertoáru ukázal jako jeden z nejzajímavějších dnešních dirigentů. Zaujala nás nejen jeho vynikající tvorba, ale také velkorysost a vřelost,“ zdůvodnil výběr ředitel Královské opery Oliver Mears.

Úspěch po více než půl století

Ve funkci tuzemský umělec po dvadvaceti letech naváže na Antonia Pappana, který vzal místo šéfdirigenta Londýnského symfonického orchestru. Ačkoliv se Hrůša stane teprve sedmým hudebním ředitelem instituce v jejích poválečných dějinách, nebude prvním Čechem.

V padesátých letech londýnský hudební dům krátce řídil Rafael Kubelík. Královská opera, jež je jednou z předních světových operních společností, sídlí v kultovním divadle Covent Garden.

Proslavila se vynikajícími inscenacemi tradičních oper, ale i objednávkami nových děl od nejlepších současných operních skladatelů, jako jsou George Benjamin nebo Kaija Saariahová. Na dirigenta z Brna za hranicemi už teď čekají výzvy v podobě děl od Janáčka, Pucciniho, Prokofjeva nebo Brittena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká filharmonie

Štítky Brno, kultura, opera, hudba, rodák, dirigent, úspěch, Londýn, Jakub Hrůša, Covent Garden, Česko, Anglie, Česká filharmonie, Richard Wagner, Bavorsko, Kaija Saariaho, Rafael Kubelík, George Benjamin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodák z Brna míří mezi světovou operní špičku. Dirigent Hrůša povede Královskou operu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.