Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se těší na mlžící kužely, které postaví před radnici. Nemůžeme se dočkat, hlásí

Moravská metropole netrpělivě vyhlíží nový umělecký prvek, který obohatí město. Od příštího roku postaví před budovou Nové radnice na padesát let mlžící kužely, jež aktuálně vznikají v dílně nedaleko Liberce. Nejvíce nedočkaví Brňané proto podnikli výlet, aby si umění spařilo na vlastní oči.

Brněnští radní schválili letos v září podobu nové kašny, která ozvláštní část historického Dominikánského náměstí. Vítězný návrh podle Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela tvoří nápadité zelené kužely připomínající parovodní potrubí, jež doplní pestrou škálu soch ve městě. Odborníci nyní s dílem vzbuzující ve městě rozporuplné reakce finišují ve slévárně Ještědský bronz v Mníšku u Liberce. Právě tam vyrazili umělci, aby se výtvorem pokochali. Výsledek splnil jejich očekávání. „I když se reakce veřejnosti na výtvarný návrh různí, my už se téhle fontány inspirované brněnskými parovody nemůžeme dočkat,“ pochlubilo se Brno na oficiálním facebookovém kanále. 

Soutěž odstartovala v březnu a porotci vybírali celkem z třiapadesát návrhů. „Posuzovala se kreativita, originalita a celková úroveň řešení, což mělo největší váhu, dále se hodnotila také vhodnost začlenění díla do určeného prostoru," sdělil už exnáměstek primátorky a současný brněnský zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti).

Na Dominikánském náměstí vyrostou infantilní zelené klobouky, stěžuje si brněnská opozice

Brněnští radní schválili na začátku září podobu nové kašny, která ozdobí část historického Dominikánského náměstí v samotném srdci města. Vítězný návrh podle Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela tvoří neobvyklé zelené kužely připomínající...

Infantilní kužely

Brno zaplatí za umělecký prvek, který ještě dělníci nastříkají na zeleno, 7,5 milionů korun. Nejen cena ale budí mezi lidmi i zastupiteli vášně. Negativně se k dílu staví například bývalý primátor Petr Vokřál (ANO) nebo tehdejší opoziční zastupitel Ivan Fencl (SPD) „Vyhrály infantilní zelené óbr klobouky, ze kterých místo vody bude vypouštěna vodní pára. Ta je podle jistých teorií ale skleníkovým plynem, takže v rámci boje magistrátu proti oteplování budou klobouky město oteplovat. Chybka? Ne první,“ sdělil už Fencl.

Soutěž o podobu vodního prvku se v uplynulých letech konala již několikrát. V minulosti na radnici například zvažovali možnost, že na Dominikánském náměstí postaví sochu panovníka Josefa II. v nadživotní velikosti. Návrh ale odmítli Brňané ve veřejném hlasování. Poté vypsalo bývalé vedení města na přelomu let 2019/2020 další soutěž, z níž vzešly dvě kašny. K uskutečnění ale nedošlo, protože na vodní prvky u kostela sv. Michala nebylo dostatečné místo. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno

Štítky Brno, Umění, radnice, Kužely, Liberec, soutěž, Ještědský bronz, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Dominikánské náměstí, Petr Vokřál, Tomáš Koláčný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Zajímalo by mně, proč na sochu Josefa II. bylo veřejné hlasování, zatímco na "mlžící" kužely ne? Asi se místní autokracie obávala, že by měla veřejnost jiný názor? Jinak jsem si nevšimul, že by za uplynulých 15 let v Brně vzniklo něco estetického, je to skrumáž "moderních" soch, bez ladu a skladu, každá je nějak výstřední, aby to asi dost provokovalo, jako např známá socha "exekutor zabavující pračku", nebo Jošt na žirafě. Nebo už klasické Onderhovo dildo...a teď zase tyto mlžící kužely a rovnou na padesát let, zatímco třeba ta milá mozaika čápa na Pekařské byla za patnáct let zrušena. Proč nemůžeme mít něco normálního? Nejspíš protože tom rozhoduje nějaký šílenec a zapleveluje Brno jedním paskvilem za druhým.

Pátek, 21. října 2022, 22:06Odpovědět

Brno se těší na mlžící kužely, které postaví před radnici. Nemůžeme se dočkat, hlásí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.