Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Znojemský klášter se proměňuje. Památka má nová okna

Znojemská pamětihodnost z dvanáctého století má za sebou další etapu výměny oken. Letos pracovali dělníci na jižní fasádě prelatury, tedy domu opata. Část oken pro nejvýznamnějším památku svého druhu ve střední Evropě byla vyrobena a nově osazena, některá okna podstoupila repasi.

Na premonstrátském klášteře přibylo v letošním roce šestadvacet oken, do kterých město investovalo 2,5 milionu korun. Postupná rekonstrukce trvá již několik let, letos šlo již o osmou etapu prací. Od roku 2016 získal objekt 237 nových či opravených oken a jedny vrata. Příští rok se pozornost přesune k severní fasádě prelatury, jež směřuje k parku.

Repliky nových oken vychází z historických podkladů, kterým odpovídají materiálem i barevností. Kastlová okna barvy slonové kosti jsou vyrobena z masivu modřínu, v interiéru mají modřínové parapety a některá také vnitřní okenice. Venkovní parapety jsou kovové. 

„V rekonstrukcích chceme pokračovat i nadále, a proto jsme také v září letošního roku podali žádost o dotaci na revitalizaci jízdárny. Finanční podpora ve výši téměř sedmdesáti milionů korun by nám pomohla opravit tento prostor k pořádání různých kulturních akcí, ale také uměleckých aktivit a workshopů,“ vysvětlil starosta města Znojma Jakub Malačka (nez.).

Znojmo vlastní areál Louckého kláštera od roku 2010, kdy jej pod podmínkou užívání objektu ve veřejném zájmu získalo od státu. „V současné době je využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství. Dále je od letošního roku hojně využívána nově opravená část bývalé školy, tzv. Centrum Louka," řekla mluvčí města Znojma Simona Chmelíková.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky loucký klášter, rekonstrukce, oprava, okna, okno, klášter, střední Evropa, Znojmo, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., fasáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemský klášter se proměňuje. Památka má nová okna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.