Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno ukazuje lidem muzeum podle známého Japonce. Vyroste v centru

Historii existence židovského národa na Moravě zmapuje plánované muzeum Mehrin. Budova vyroste v centru Brna místo parkoviště naproti Grand hotelu. Soutěž o podobu muzea vyhrál známý japonský architekt, jehož návrh si mohou lidé prohlédnout na nové výstavě.

Dokumentační centrum o holokaustu, vzdělávací centrum, knihovna i stylová kavárna. Nejen tragédie druhé světové války představí návštěvníkům Moravské židovské muzeum Mehrin. Projekt připomene dějiny významných židovských sídel i konkrétních rodin včetně těch, které judaismus opustily. Kvůli podobě nového muzea odstartovala letos mezinárodní soutěž. 

Devět odborníků v v čele s architektem Josefem Pleskotem prozradilo, že základní parametry naplnili všichni zapojení architekti. Nakonec porotu uchvátilo japonské studio Kengo Kuma & Associates, které svými plány překonalo konkurenci z Dánska, Itálie či Nizozemska. „Model otevřeného domu kontaktně spojeného s veřejným okolním parterem byl, po obsáhlé diskusi, zvolen pro komplexní splnění zadání i pro město Brno jako vhodnější," řekla podle webu Archiweb porota v hodnocení.


Vizaulizace nového židovského muzea. FOTO: Archiv Martina Reinera

Navrhl olympijský stadion

Návrhy světových architektů, kteří soutěžili o podobu nového muzea, jsou od pondělí k vidění v Galerii Architektury Brno. Slavnostní vernisáže se osobně zúčastnil také vítěz Japonec Kengo Kuma ze studia Kengo Kuma and Associates. Profesor tokijské univerzity má ve svém portfoliu díla, jako jsou Národní stadion v Tokiu, který sloužil pro letní olympiádu 2020, nebo Muzeum dřevěného mostu Yusuhara.

Kuma pocházející z Jokohamy se ve světě proslavil svým moderním přístupem k tradičním japonským principům. Krajanovo dílo pro Brno si již na začátku října prohlédl také japonský velvyslanec Hideo Suzuki. Na výstavu představující budovu muzea Mehrin se zájemci dostanou do poloviny listopadu.

Vítězný návrh se později vypracuje do podoby architektonické studie a následovat bude projektová dokumentace. „Připravěni stavět bychom mohli být v horizontu tří až čtyř let," řekl k věci spisovatel a zastupitel Brna-střed Martin Reiner (za Žít Brno), který je autorem projektu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky judaismus, židovství, Mehrin, architektura, muzeum, Brno, architekt, Kengo Kuma, Morava, výstava, druhá světová válka, holokaust, Martin Reiner, Josef Pleskot, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

a proč má být muzeum v ABSOLUTNÍM CENTRU města?! kdo má zájem, rád do muzea zajede i kousek dál, že. další NAPROSTO ZBYTEČNÁ budova na lukrativní parcele. muzeí je, (nejen v brně), opravdu dost. akorát chybí návštěvníci...

Středa, 12. října 2022, 18:25Odpovědět

Brno ukazuje lidem muzeum podle známého Japonce. Vyroste v centru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.