Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno si připomíná 250 let káznice, ve které nacisté a komunisté mučili politické vězně

Letos uplynulo 250 let od položení základního kamene káznice v brněnských Zábrdovicích. Při příležitosti vzpomínkových akcí odhalí jedna z obávaných českých věznic svoji temnou minulost. Odborníci vedle historie představí také plány, jež se stavbou Brno má. Život areálu vdechne kulturně kreativní centrum nebo muzeum.

Základní stavební kámen káznice položil 20. července 1772 zemský hejtman Arnošt Kryštof, hrabě z Kounic. Zpočátku na rozkaz Marie Terezie stavba sloužila jako sirotčinec, už na konci 18. století se však její využití změnilo na vězení. „V roce 1784 tu byli přesunuti vězni ze Špilberku, tím pro káznici začíná její vězeňská éra,“ popsal Drbně průvodce v káznici Zbyněk Reder.

Za druhé světové války do cel často putovali političtí vězni a s velkou převahou to byly ženy. „Po válce a v raných dobách komunismu tu nebyly výjimečné ani popravy, přičemž většina z nich byla politicky laděných,“ doplnil Reder. Právě z dob komunistického lágru se tu svou vězeňskou poezií proslavil vězeň Jan Zahradníček. Další političtí odpůrci nacistů i komunistů tu byli vězněni v žalostných podmínkách v chladných a vlhkých celách, byli mučeni a přes 70 jich bylo také popraveno. V pozdějších letech ale začala káznice chátrat, až ji v roce 1956 kompletně zavřeli a její roli převzala věznice v Bohunicích. O areál se potom desítky let staral Moravský zemský archiv, který ovšem na přelomu tohoto století káznici opustil.

Z věznice kulturním centrem

Mezi lety 2008 a 2009 nabízelo město Brno káznici k prodeji, ale nikdo neměl zájem. Stavby se nakonec ujal projekt Kreativní Brno, díky kterému začaly část areálu využívat umělecké kruhy a veřejnost. Na návrh Pražských architektů tu pak Brno v roce 2018 vybudovalo kulturní sál, hudební klub, kanceláře a kavárny. Návštěvníkům dnes káznice nabízí pestrou škálu kulturních akcí včetně koncertů, divadelních představení a výstav.

S budovou má město ještě své plány. „Počítáme s částečnou rekonstrukcí objektu, která umožní, že někdejší káznice najde nové využití a na rozdíl od minulosti poslouží pozitivním účelům. Kreativní centrum Brno se stane především zázemím pro tvůrce z Brna a nejbližšího okolí,“ objasnil náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Vedle kulturně kreativního centra vznikne muzeum, které poukáže na historický význam objektu.

Všechny tyto plány zítra na akci Káznice 250 představí její organizátoři. „Mimo to se návštěvníci mohou těšit například na prohlídku káznice, kterou doplní výklad od historiků a architektů. Pro děti zase připravujeme atraktivní pátrací hru,“ přiblížil ředitel Historického muzea Moravského zemského muzea Marek Junek.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Káznice, Výročí, Historie, muzeum, komunismus, Zábrdovice, Marie Terezie Habsburská, druhá světová válka, Jan Zahradníček, Kounice, Tomáš Koláčný, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomíná 250 let káznice, ve které nacisté a komunisté mučili politické vězně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.