Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně vystavili psí těla bez hlav. Armáda soch hlídá Špilberk

Netypický pohled na historickou památku jihomoravské metropole se naskytl návštěvníkům hradu Špilberk. Venkovní prostory objektu zaplnily betonové, kovové a smaltované figury a přes šest desítek soch bezhlavých psích torz. Do hradního příkopu je k narozeninám známého sochaře Jana Hendrycha instalovalo brněnské muzeum.

Spojit interiér i exteriér jedné z kutlurních ikon Brna se při vystavování umění rozhodli městští muzejníci. Od západního křídla po celém prostoru Špilberku uspořádalo oddělení Galerie města Brna z Muzea města Brna výstavu děl umělce Jana Hendrycha, který loni oslavil pětaosmdesátiny.

„Dovnitř jsme umístili komornější díla, skrze která návštěvník nahlédne do několika tematických celků i časových etap Hendrychovy tvorby, jako jsou portrétní hlavy, figury, kabáty, mosty a brány. Ty jsou prezentací autorova způsobu myšlení, života a přístupu k tvorbě, jež byla mimo jiné ovlivněna nehostinnou dobou normalizace a komunistického režimu,“ uvedla expozici Barbora Kachlířová z Muzea města Brna.

Oproti tomu okolo hradu pořadatelé rozsázeli sochařova díla, která jsou v životním a nadživotním měřítku. Jihovýchodní bastion tak osídlil soubor soch z kovu a smaltu, které Hendrych vytvořil během ostravského sympozia Smalt Art, protější jihozápadní výstupek hradeb hostí skupinu betonových figur.

Šedesát bezhlavých strážců

Právě figura je pro Hendrycha symbolem lidské mytologie a ve své tvorbě se okolo ní pohybuje celý život. „Setkáním s oběma skupinami soch, smaltovými i betonovými, instalovanými do podnětného dialogu s architekturou hradu i s výhledy na město, divák zakusí, jak citlivě socha reaguje na proměny světelných a atmosférických podmínek a jak silně dokáže ovládnout nejen okolní prostor, ale i emoce,“ vysvětlila kurátorka výstavy Ilona Víchová.

Podobný účinek zamýšlel i sochařův student Adam Velíšek, jehož soubor skulptur s názvem Armáda ozdobil hradní příkop. Trávník před Špilberkem tak nyní stráží šestašedesát psích torz, kterým chybí hlava.

Dostat sochy na místo nebylo jednoduché, ruku k dílu proto přiložili i další Hendrychovi studenti a současní umělci, jako je Jakub Goll, Pavel Provazník, Radek Škrabal, Michal Hradil a Martin Malý.

Venkovní část expozice s názvem Jan Hendrych 85, jež volně navazuje na projekt, který v letošním roce představila Galerie Klatovy / Klenová, je ke zhlédnutí už nyní. Výstavu v interiéru památky pak lze navštívit od 6. října 2022.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna/Facebook, Daniela Pařízková

Štítky Brno, kultura, sochy, umění, psi, muzeum, galerie, socha, Špilberk, Jan Hendrych, historická památka, Martin Malý, Muzeum města Brna, Galerie Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A MÁME TU UMĚLECKOU KAFILLÉRII - je dobré, že ŠPILBERK někdo pořádně hlídá........co tomu řeknou malé děti a milovníci mazlíčků????

Pondělí, 3. října 2022, 05:38Odpovědět

V Brně vystavili psí těla bez hlav. Armáda soch hlídá Špilberk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.