Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Režisér Prušinovský si v novém seriálu tropí žerty z Brna. Nejvíc to schytává Česká televize

V novém seriálu Dobré ráno, Brno, se režisér Jan Prušinovský vydává do zákulisí natáčení oblíbeného televizního pořadu. Stejně jako ve své předchozí tvorbě si na obrazovce dělá legraci ze zažitých stereotypů, ve scénáři nechybí ani politicky nekorektní humor, nahota nebo drogy. Nový umělecký počin přijel filmař představit přímo do jihomoravské metropole. 

Když si tvůrci Dobrého rána pozvali Jana Prušinovského do studia, nejspíš ještě netušili, že o nich za několik měsíců napíše humorný scénář. V té době totiž dělal na jiném seriálu, podle jeho slov mu to ale příliš nešlo a potýkal se s tvůrčí krizí.

„Do toho mi zavolali z Brna, abych k nim přišel do ranního vysílání. Nejdřív se mi moc nechtělo. Ale bylo těžké říct ne. Byl covid, nedalo se na nic vymluvit, protože jsem trávil čas doma,“ žertuje filmař. 

Ze studia se ale vrátil plný dojmů a inspirace. „Hned, jak jsem došel domů, napsal jsem první dva díly,“ popisuje. Psaní mu šlo od ruky, a tak počet epizod nakonec navýšil na osm.

Osobitý styl i stereotypy

Povahově je Prušinovského nový projekt podobný i těm předchozím, například seriálu Most!, Trpaslík nebo Čtvrtá hvězda. V pořadu se opět odráží režisérův specifický humor a obsahuje dobře zapamatovatelné a barvité postavy.

Před kameru zákulisí ranní show brněnské redakce České televize (ČT) filmař postavil hned několik svérázných charakterů. Najít lze mezi nimi třeba cholerického „rejžu“ Mirka s láskou k alkoholu a ženám, kterého si zahrál Jan Kolařík. Hlavními moderátory živého vysílání jsou přihlouplý a svébytný Cyril (Ondřej Kokorský) a afektovaná Radka (Zuzana Onufráková), jež žárlí na mladší kolegyni, rosničku Andrejku.

„Moje postava je trochu hloupá, takže doufám, že s ní mnoho společného nemám. Možná jsem občas podobně naivní,“ hodnotí představitelka moderátorky počasí Simona Lewandowská

Střelba do vlastních řad

Nejvýraznějším rysem tvorby Jana Prušinovského je nebojácnost dotknout se různých palčivých témat. V případě seriálu Dobré ráno, Brno to znamenalo poukázání na poměry v ČT a občasné vysmívání se chodu této veřejnoprávní instituce. 

O to odvážněji pak filmařovo rozhodnutí působí, když divákovi dojde, že právě ČT pořad vyrobila. Kromě bizarních situací, které se tváří, že jsou v mediálním prostředí v podstatě denní chleba, tvůrci v seriálu kritizují například ovlivňování obsazování herců nebo finanční tíseň jednotlivých pořadů. Několik vtipů si na účet připíše i samotný fakt, že se Dobré ráno vysílá právě z centra jižní Moravy.

„Myslím, že z Brna si dělá srandu každý. Sice jsem pořád nepochopila proč, ale přijde mi to lepší, než kdyby si z něj srandu nedělal nikdo,“ komentuje pro Drbnu zpěvačka Nikola Mucha. Prušinovský umělkyni zapojil do natáčení, když ji obsadil do role kostymérky Jáji.

Červený koberec u Jošta

Právě v jihomoravské metropoli si seriál odbyl světovou premiéru, kde v Univerzitním kině Scala zahájil promítnutím prvních tří dílu mezinárodní festival seriálů Serial Killer. Neuvedl je pak nikdo jiný než samotný moderátor skutečné ranní show Dobré ráno Aleš Zbořil

„Nevěděl jsem, jak mám uvést seriál, který provázejí taková motta, jako je ,seriál o lokálním televizním studiu, kde někdo začíná a jiný končí‘ nebo ,seriál o studiu, které je etalonem nulových ambicí‘,“ vysvětluje s úsměvem.

Předpověď úspěchu

V brněnském kině na Moravském náměstí Prušinovský před čtyřmi lety poprvé ukázal světu i projekt Most!. „Hodně lidí mě od toho tenkrát odrazovalo. Říkali, že tam nehrají známí herci a je to o menšině, takže to nebude nic velkého,“ vzpomíná zakladatelka a ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

Šestidílné televizní dílo si nakonec získalo nejen velkou diváckou a mediální pozornost, na konto si také připsalo ocenění Českého lva. „Stejně jako Most! proslavil hospodu Severku, předpověděla jsem kolegům z Dobrého rána, že se díky seriálu do pořadu hosti jenom pohrnou,“ dodává. Dobré ráno, Brno lidé na svých televizních obrazovkách uvidí na začátku roku 2023. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Miča/Česká televize, Serial Killer/Facebook

Štítky Brno, kultura, seriál, Jan Prušinovský, režisér, Dobré ráno, Česká televize, Serial Killer, filmař, studium, Most!, Aleš Zbořil, Nikola Muchová, Zuzana Onufráková, Jan Kolařík, Kamila Zlatušková, Simona Lewandowská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A Töpfer TAM NEBUDE HRÁT???

Neděle, 2. října 2022, 03:39Odpovědět

Diskutér T.

A kdy vznikne seriál. kdy se budou ztrefovat do Prahy? To bude u obrazovek narváno.........

Pátek, 30. září 2022, 05:55Odpovědět

Režisér Prušinovský si v novém seriálu tropí žerty z Brna. Nejvíc to schytává Česká televize  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.