Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno obdivuje novou propíchanou sochu ženy

V moravské metropoli je k vidění nový umělecký kousek, který se jmenuje Levitace. Exponát měřící přes čtyři metry pochází z dílny akademického sochaře a nachází se ve Františkánské ulici na takzvaném Římském náměstí. Kolemjdoucí zaujme, že v díle se schovává podobizna ženy.

Umělecké dílo na náměstí umístila městská část Brno-střed společně s příspěvkovou organizací Kávéeskou. Úřad výstavou exponátu zároveň zahájil provoz veřejné Galerie Římák, která bude fungovat na stejném principu jako Galerie Šilingrák. „Touto sochou na Římském náměstí otevíráme další veřejnou Galerii Římák, kde se budou v určitém intervalu střídat sochaři tak, jako to už několik let funguje na Šilingrově náměstí v Galerii Šilingrák,“ řekl dosavadní a budoucí starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Exponát z nerezové oceli znázorňuje dívku pohlížející do nebe, která je protkaná v lamelovém sloupu. Dívka jde ale vidět pouze z určitého úhlu. „Ve sloupu tvořeném z rastru lamel se objevuje ženská postava, která se postupně při pohledu z jiného úhlu ztrácí a viditelný zůstává pouze sloup,“ popsala dílo kurátorka a ředitelka Galerie města Trutnova Lucie Pangrácová. Autorem sochy je Michal Gabriel, jehož díla vznikají například za pomocí 3D technologií a modelování.

První prezentace Levitace, v níž zaujme navštěvníky podobizna ženy, kterou autor znázornil svou dceru, se uskutečnila v Galerii plastik v roce 2016. Tehdy se stala atrakcí na náměstí v Hořicích na Jičínsku. Brno ji bude mít zapůjčenou po dobu jednoho roku.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kultura, socha, Umění, Brno, exponát, galerie, sloup, Vojtěch Mencl, ODS, Michal Gabriel, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak už to máme KONĚ S OCASEM, HODINY - ŠULDA A NAKONEC LEVITACE, myslím, že až by ZLOČINEC PUTIN vypustil, to, co slibuje, tak budeme levitovat všichni - COŽ JE PŘÁTELÉ VELICE SMUTNÁ SITUACE..........

Čtvrtek, 29. září 2022, 16:36Odpovědět

Brno obdivuje novou propíchanou sochu ženy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.