Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Špilberk v novém kabátu. Rekonstrukce čeká už jen strážnici

Hrad Špilberk podstoupil v posledních letech významnou rekonstrukcí, která se nyní dočká i tamní strážnice, jíž se zatím oprava nedotkla. Brněnští radní tento ale týden schválili revitalizaci historického objektu. Úpravy vyjdou na bezmála 70 milionů korun.

Špilberk patří dlouhodobě nejatraktivnějším místům moravské metropole pro tuzemské návštěvníky, ale i pro turisty ze zahraničí. V uplynulých letech tu dělníci pracovali na jeho celkové rekonstrukci. Strážnice, nejstarší a nejviditelnější část pevnosti, však doposud zůstala bez povšimnutí. Brněnští radní se domnívají, že oprava stavby ještě více podtrhne charakter této kulturní památky.

„Bývalá zbrojnice v současnosti slouží potřebám správy pevnosti, která zde vykonává svoji agendu. V prvním podlaží jsou kromě provozních prostorů správy Špilberku rozmístěny také prostory pro skladování. Jsou tu rovněž umístěny místnosti ostrahy a centrum technologického zabezpečení objektů Muzea města Brna. V podsklepené části najdou návštěvníci bistro,“ popsal brněnský magistrát.

Strážnice si žádá novou statiku

Podle odhadů Brno za rekonstrukci strážnice zaplatí 70 milionů korun. Kompletní oprava se bude týkat statiky objektu, která odpovídá svému stáří. „Bude nutné náležitě statiku strážnice zajistit. Životnost byla překročena také u omítek vnějších i vnitřních, podlah, oken a dalších konstrukcí. Modernizací projdou sociální zařízení, ta budou vybudována na uživatelsky příhodnějším místě než doposud,“ sdělil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky Špilberk, Strážnice, rekonstrukce, Brno, oprava, Muzeum města Brna, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilberk v novém kabátu. Rekonstrukce čeká už jen strážnici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.