Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vinobraní ve Znojmě i Mikulově jsou v plném proudu

Hlavní část programu čeká dnes dvě velké jihomoravské akce. Letos se koná 75. ročník Pálavského vinobraní v Mikulově a 38. ročník Znojemského historického vinobraní ve stejném termínu. Zájem o předprodej vstupenek na vinařskou slavnost byl u obou událostí větší než v posledním předcovidovém roce 2019.

Podle zástupců pořadatelů by souběh akcí neměl ovlivnit návštěvnost, shoda termínů ale původně nebyla v plánu. „Pro Pálavské vinobraní, je druhý víkend v září tradičním termínem. Snažili jsme se se zástupci Znojemské besedy jednat o tom, že by jejich vinobraní posunuli na jiný termín, v minulosti se konalo od prvního až po třetí víkend v září, ale nedohodli jsme se," uvedl pro ČTK za pořádající Mikulovskou rozvojovou Dominik Ryšánek.

Na obě akce míří tradičně tisíce lidí z celé republiky. Po celý druhý zářijový víkend si užijí ochutnávky moravských vín, cimbálovou muziku a nespočet koncertů. Do Mikulova včera dorazil také premiér Petr Fiala (ODS), který na zámku předal ocenění vítězům Národní soutěže vín za mikulovskou podoblast. 

Královské družiny

Vinobraní mají na programu tradiční průvod královské družiny v kostýmech. Zatímco v Mikulově je hlavní postavou průvodu král Václav IV., kterého v sobotu doprovodí v roli královny herečka Chantal Poullain, Znojmem za deště projel Jan Lucemburský.

Akce nabízejí také pestrý hudební program. Na znojemské pódium se dnes postaví kapela The People nebo Guns N' Roses Tribute, do Mikulova zamíří Mirai a Tata Bojs. Někteří z pozvaných interpretů stíhají vystoupit na obou událostech zároveň. Například zpěvačka Lucie Bílá se v pátek ukázala ve Znojmě s kapelou Petra Maláska a téhož večera odstartovalo její vystoupení se skupinou Arakain v Mikulově. 

Výrazný rozdíl je ve výši vstupného na jihomoravské slavnosti vína. Ve Znojmě drží cenu třídenní permanentky na 550 korunách a v předprodeji ji bylo možno koupit za 350 korun. V Mikulově letos zdražili a na místě lidé permanentky zakoupí za 1200 korun. V předprodeji do konce června ji lidé mohli koupit za 800 korun.

„Držíme cenu tak, aby bylo Znojemské historické vinobraní cenově dostupné a lidem zbylo dost peněz, které pak mohou utratit třeba v gastru nebo v dalších místních obchodech," poznamenal pro ČTK Karel Semotam z pořádající Znojemské Besedy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pálavské vinobraní v Mikulově

Štítky ČR, zábava, víno, Fiala, Mikulov, Znojmo, slavnost, vstupenka, Petr Fiala, Jan Lucemburský, Václav IV. Český, Lucie Bílá, Chantal Poullain, Petr Malásek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinobraní ve Znojmě i Mikulově jsou v plném proudu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.