Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dřevo brněnské rotundy pochází už z dob Velké Moravy. Podezřelé, říkají vědci

Odborníci z Muzea města Brna po více než čtyřiceti letech vrátili do hry otázku o počátcích jihomoravské metropole. Pomocí moderní radiouhlíkové metody přezkoumali pozůstatky prkna z nejstarší brněnské kamenné stavby a výsledek je překvapil. Rotunda na Starém Brně mohla vzniknout už v době Velké Moravy.

Poprvé se archeologové do zkoumání areálu bývalého cisterciáckého kláštera na Mendlově náměstí pustili v roce 1976. Na místě mimo jiné tenkrát objevili relikty dnes už neexistujícího kostela Panny Marie.

„Mezi nálezy z tehdejšího archeologického výzkumu se nacházely i vzorky hlíny, uhlíků či malt. Ty vizionářsky odebrala tehdejší vedoucí archeologických prací Dana Cejnková,“ přiblížil archeolog Muzea města Brna Petr Vachůt.

Jedním z objevů byla i zuhelnatělá dřevěná deska z podlahy v apsidě rotundy. Segment ze dřeva vědci letos poslali do specializované laboratoře, která pomocí radiouhlíkové metody C14 odhalila překvapivý výsledek. Ukázalo se, že strom, ze kterého bylo prkno vyrobeno, rostl už mezi lety 820—880.

„Vyrůstal v období Velkomoravské říše, a pamatuje si tak křest knížete Mojmíra či příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na naše území. Bohužel ze vzorků nelze určit, kdy byl strom pokácen,“ vysvětlila mluvčí muzea Barbora Kachlířová.

Dřívější pochybnosti

Poprvé se o teorii velkomoravského původu osídlení Starého Brna začalo hovořit právě při výzkumu před více než čtyřmi desítkami let. Několik nalezených artefaktů už tehdy archeologům zapadalo spíš do 9. století, po odborném vyhodnocení ale výstavbu rotundy zasadili do doby kolem poloviny 11. století.

Hypotézu oživili vědci až tento rok. Archeologie totiž prošla za poslední půl století velkým vývojem a má nyní řadu prostředků a postupů k získávání nových informací. „Nově získané datování naznačuje, že teorie o velkomoravském původu osídlení Starého Brna může být stále živá. Definitivní ověření přinesou až další archeologické výzkumy v okolí Mendlova náměstí,“ uzavřel ředitel muzea Zbyněk Šolc.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky Brno, historie, rotunda, archeologové, vědci, Velkomoravská říše, Staré Brno, Muzeum města Brna, Panna Marie, Dana Cejnková, Cyril a Metoděj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevo brněnské rotundy pochází už z dob Velké Moravy. Podezřelé, říkají vědci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.