Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnské botanické zahradě překvapí návštěvníky flekatý Mauglí i běloruský domeček

Brněnští milovníci zeleně narazí v botanické zahradě nejen na rozmanitou vegetaci, ale nově i na výstavu soch. Umělecká díla na se ukrývají v každém koutě areálu. Číhá na ně Mauglí s tygrem, bruslař nebo přerostlá paprika. Studenti tam své výtvory nechají do konce září.

V ateliéru sochařství Fakulty výtvarných umění VUT vzniklo pod vedením profesora Michala Gabriela třináct soch. Dočasné útočiště jim poskytla Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v botanické zahradě na Kotlářské ulici. Díla návštěvníkům ozvláštní procházku do konce září.

Na pátém ročníku výstavy Sochy mezi květy pracovali studenti z různých ročníků, přispěli také absolventi. Rozmanitá byla i témata. „Studenti mají každý rok jiná zadání, kromě prváků. Ti se musí věnovat anatomii a tvoří takzvané svalovce,“ řekla Drbně odborná pracovnice Přírodovědecké fakulty Hana Ondrušková.

Běloruský domov

V jezírku plave sousoší ryb, po úzkých cestách mezi záhony se prohání bruslař. Na celý areál pak dohlíží Mauglí se svým tygrem. Nechybí ani šťavnatá červená paprika.

Podle Ondruškové patří mezi nejzajímavější díla dům ze stavební pěny, který na první pohled působí zcela obyčejně. Skrývá v sobě ale politický odkaz. Malý domeček je dílem bělorusky Volhy Husevy. „Má rodná zem není stabilní, lidský život tam nic nestojí. Právě proto jsem vytvořila obytný prostor bez oken a z křehkého materiálu, který symbolizuje chaos a touhu po útěku,“ vysvětlila Huseva.

Rozměry malého domečku nejsou náhodné. Odpovídají státním obytným normám pro jednoho Bělorusa. 

Proniknout se do oázy klidu v centru Brna ale v současnosti není tak jednoduché. Příchozí z ulice Veveří místo na otevřenou branku narazí na dělníky, kteří tam opravují plot. S rekonstrukcí skončí až v příštím roce. Lidé se za záhony a skleníky dostanou z Kotlářské ulice.

Do botanické zahrady v Brně zamířili horolezci. Opravují skleník

Ze střechy a stěn největšího skleníku univerzitní botanické zahrady v Brně zbyla dočasně jen holá konstrukce bez skel. Kvůli opravám musela zmizet také většina rostlin, na svém místě zůstaly jen ty největší stromy, které nelze přestěhovat....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Výstava, sochy, botanická zahrada, Veveří, Mauglí, Michal Gabriel, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské botanické zahradě překvapí návštěvníky flekatý Mauglí i běloruský domeček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.