Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Brna se po sedmdesáti letech vrátí socha vojevůdce, který bránil Evropu před muslimy

Velký návrat hlásí moravská metropole, kam se po více než sedmdesáti letech vrátí socha slavného rakouského vojevůdce Evžena Savojského. Monument prince, jenž většinu vojenské kariéry strávil bojem proti Osmanské říši, někdo po druhé světové válce ukradl z brněnského hradu Špilberk. Nyní pracovníci objevili původní plány díla v Rakousku a vytvořili jeho věrnou repliku.

Soška obávaného turkobijce, který se vyznamenal například v roce 1683 v bitvě o Vídeň, kterou obléhali Turci, nebo o více než třicet později proti stejnému soupeři při obléhání Bělehradu, se stala součástí brněnské pevnosti rok po vypuknutí druhé světové války. Tehdy se hrad opravoval a na tamější jižní terase vznikla věžovitá nástavba nazývaná Vlaštovčí hnízdo. Tamější prostory sloužily pro německé důstojníky a nechyběla v nich ani kachlová kamna. Součásti jednoho zařízení byla také soška křesťanského vojevůdce. Jenže po skončení války dekorace zmizela neznámo kam.

„Nevíme, kam se soška poděla. Pravděpodobně ji někdo při rabovaní ukradl. Stává se sice, že se najdou po několika letech například obrazy, ale u keramických soch je to spíše vzácnost,“ popsal Drbně vedoucí Oddělení dějin umění Muzea města Brna Robert Janás

Plány objevily v Rakousku

V posledních pěti letech ale začalo muzeum postupnými kroky chystat návrat uměleckého předmětu, respektive připravovat jeho repliku. Pomohla k tomu shoda náhod i štěstí. Janás se v Rakousku sešel s majitelem keramické firmy Keramische Werkstätte Angermayer z rakouského Eberschwangua, jež má téměř stoletou tradici a patří mezi nejvýznamnější výrobce kachlových kamen v Evropě. 

Při debatě přišla řeč na ztracenou sochu. Řekl mi, že firma všechny návrhy uchovává a dokonce mají původní formy. Společně jsme pak s vedením muzea a firmou domluvili na tom, že vytvoří přesnou repliku,“ sdělil Janás. 

Součást prohlídek

Právě osobní vazby a peníze nakonec přispěly k tomu, že soška vzrůstem nevelikého šlechtice původem z Francie přijede znovu na Špilberk, kde se stane součástí prohlídkových okruhů. „Po více než tři čtvrtě století bude opět umístěna na původní kamna. Tento počin je také součástí rekonstrukčních a obnovovacích prací, které na Špilberku posledních 30 let probíhají,“ popsal ředitel Muzeum města Brna Zbyněk Šolc.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky Brno, Špilberk, Umění, socha, Muzeum, Evropa, Rakousko, druhá světová válka, soška, Robert Janás, Evžen Savojský, Osmanská říše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Pitomio Okamura?

Čtvrtek, 14. července 2022, 23:44Odpovědět

Martin Vašek

A bude v žlutomodrých barvách?

Čtvrtek, 14. července 2022, 22:29Odpovědět

Do Brna se po sedmdesáti letech vrátí socha vojevůdce, který bránil Evropu před muslimy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.