Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Po stopách Maryši i na hudební festival s vínem

Váháte, kam vyrazit o blížícím se prázdninovém víkendu? Brněnská Drbna přichází s dalšími pravidelnými tipy na výlety s dětmi, rodinou i kamarády. Tentokrát zve do otevřené kaple u hradu Veveří, hudební festival ve Znojmě či výlet za Maryšou.

Otevřená kaple

O letních prázdninách se turistům otevřela kaple Matky Boží poblíž hradu Veveří u Brna. Památka, která je běžně přístupná jen při mimořádných příležitostech, je pravděpodobně ještě starší než sousední hrad. První písemná zmínka o původně románské kapli pochází z roku 1240. Zájemci do ní mohou nahlédnout každý den s výjimkou pondělí a silně deštivých dní.


Foto: Panství Veveří
do 31. srpna
Bližší informace

Za hudbou a vínem

Na dva týdny trvající hudební festival s podtitulem Andělé strážní a návraty domů mohou zavítat lidé ve Znojmě. Kromě bohatého programu, který se uskuteční v přírodě i prostorách zámku či kostelů, čeká na zájemce také hudba v ulicích. Klasickou hudbu doprovodí cimbálová muzika či jazz a na akci nechybí také ochutnávky vín. Patronem festivalu je Pavel Šporcl, jehož koncert dnes událost odstartuje.


Foto: Facebook Pavel Šporcl 
od pátku 8. července do neděle 24. července
Bližší info

Po stopách Maryši

V sobotu mohou vyrazit rodiny s dětmi do Těšan na Brněnsku, kde se nachází barokní kovárna, jež je součástí památek Technického muzea v Brně. Obec je dějištěm slavného dramatu bratří Mrštíků, jenž líčí život na vesnici a zabývá se mezilidskými vztahy. Jak to fungovalo na vsi, představí dětem akce Co vyprávěla Maryša. Podívají se, jak se dříve hospodařilo či jaké nástroje používaly hospodyňky v kuchyni.


Foto: Go To Brno
v sobotu 9. července
Bližší informace

Náboženství a rituály

Muzeum Vyškovska nabízí návštěvníkům náhled do dějin kultovního a náboženského myšlení dávných civilizací. Výstava v kapli svaté Anny představuje pohled na Jeruzalém a trojici náboženství, která jsou s městem historicky spjatá. Kromě islámu, křesťanství a židovství se expozice věnuje také pohřebním rituálům a zvykům starých Egypťanů, Řeků a Římanů. Zajímavostí jsou také uctívači ohně nebo rituály starých Seveřanů.


Foto: Muzeum Vyškovska
do 30. prosince
Bližší informace

Ohodnoť článek

Štítky kultura, festival, akce, událost, víkend, hudební festival, kaple, víno, Jihomoravský kraj, Znojmo, Hrad Veveří, Drbna.cz, Brno, Pavel Šporcl, Madre de Dios

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Po stopách Maryši i na hudební festival s vínem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.