Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na úzkorozchodnou trať na jižní Moravě vyjela historická parní lokomotiva

Z depa v Muzeu průmyslových železnic ve Zbýšově na Brněnsku o víkendu slavnostně vyjela "černá kráska", opravená parní lokomotiva. Nadšenci na ní v posledních třech letech odpracovali asi sedm tisíc hodin, řekl Jan Procházka z muzea.

Aby lokomotiva mohla vozit turisty po úzkorozchodné trati mezi Zbýšovem a Zastávkou na Brněnsku, bylo nutné provést řadu úprav a náročných technických zásahů, včetně změny rozchodu kol. Nadšenci také opravili kotel, pístní tyče a vyměnili všechny rozpěrky.

Navzdory deštivému počasí přihlíželo včera slavnostnímu výjezdu lokomotivy několik desítek lidí. Mnozí si také koupili lístek na zpáteční jízdu do Zastávky.

Muzeum dosud na trati využívalo parní lokomotivu z roku 1913 od firmy Henschel. "Černá kráska" je mladší a uveze více vagonů, vyrobila ji společnost ČKD v Praze v roce 1951. Naposledy sloužila v železárnách v Králově Dvoře u Berouna. Ve Zbýšově mají také bývalé důlní lokomotivy a řadu další železniční techniky.

Muzeum průmyslových železnic sídlí v areálu bývalého dolu Jindřich II. Jde o spolek, který se zabývá dokumentací, záchranou, renovacemi a muzejní prezentací úzkorozchodných železničních vozidel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MPŽ - Muzeum průmyslových železnic

Štítky ČR, muzea, železnice, zajímavosti, Zbýšov, parní lokomotiva, Jihomoravský kraj, Muzeum průmyslových železnic, Jan Procházka, Brněnsko, Zastávka, Praha, Králův Dvůr, Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na úzkorozchodnou trať na jižní Moravě vyjela historická parní lokomotiva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.