Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno si jde pro titul Evropského hlavního města kultury. Chce opravit výstaviště a využít Bílý dům

Brno jako Evropské hlavní město kultury (EHMK) plné památek, umění a turistů. Tak si jihomoravskou metropoli představuje její vedení, které finišuje program soutěžní přihlášky. Zaměří se v ní hlavně na snižování regionální nerovnosti, hodlá také opravit výstaviště nebo najít nové využití pro brněnský Bílý dům. O titul se město utká s Broumovem, Českými Budějovicemi a Libercem.

O tom, že chce vedení města získat v roce 2028 titul Evropského hlavního města kultury, se začalo mluvit už před několika lety. Po zdržení příprav kvůli koronavirové pandemii nyní radní vybrali 38 oblastí, kterých se projekt v následujících letech dotkne.

 „Neplánujeme živelně stavět nové budovy, ale naopak pracujeme s tím, co je ve městě k dispozici a má potenciál dalšího rozvoje. Chceme například najít využití pro Bílý dům, navrhujeme také formát pro mezinárodní platformu, která by dlouhodobě zaštítila Mezinárodní bienále grafického designu Brno a poskytla prostor i pro další brněnská bienále,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Soutěž je také příležitost, jak zjistit, co ve městě nefunguje. Překážkou pro rozvoj jsou podle náměstka pro kulturu Tomáše Koláčného (Piráti) zejména velké rozdíly mezi městskými částmi i obcemi kraje. „Kultura může v tomto procestu sehrát klíčovou roli jako tmel vazeb, neboť ji chápeme i jako nástroj pro vznik nových pracovních míst v oblasti kulturních kreativních odvětví. Má nezpochybnitelnou roli v regeneraci měst či vyloučených lokalit," přiblížil. Projekt tak vdechne nový život například historické části areálu brněnského výstaviště. 

Pomohla pocitová mapa

Do přípravy na soutěž zahrnul brněnský magistrát vloni v listopadu i místní lidi. Pomocí pocitové mapy se jich ptal, co si o kultuře ve městě myslí, na které lokality jsou pyšní, ale také kde vidí prostor pro zlepšení. Právě i z výsledků dotazníku, do kterého se zapojilo přes jedenáct stovek Brňanů, potom radnice vycházela při sestavování programu EHMK.

Hotovou přihlášku musí město odevzdat nejpozději do 1. září. Poté komise určí kandidáty, kteří postoupí do závěrečného kola, v němž příští rok vyberou jedno vítězné město z Česka a Francie. Na seznamu konkurenčních míst pro Brno jsou České Budějovice, Broumov a Liberec. Ostrava, která kandidaturu také zvažovala, se nakonec rozhodla soutěže nezúčastnit. 

Pokud centrum jižní Moravy uspěje, čekají ho práce na naplnění jednotlivých cílů, které odstartují v roce 2024 a vyvrcholí rokem 2028. „Vzniklé vazby, kulturní infrastruktura i zázemí, které projekty zahrnuté v přihlášce rozvíjejí, však rokem 2028 nekončí. Veškeré proměny mají být udržitelné i do dalších let,“ dodala programová ředitelka Brno 2028 Marcela Straková.

Předchozím vybraným městům titul pomohl ke stabilnímu nárůstu návštěvníků, a to nejen v rámci daného roku, ale i následující léta po něm. V Plzni, kterou komise EHMK jmenovala v roce 2015, vzrostl počet návštěvníků o čtyřicet procent. Dá se také očekávat vytvoření nových pracovních míst v regionu. Vítěz navíc obdrží cenu 1,5 milionu eur. Kromě Plzně se soutěž podařilo v roce 2000 vyhrát také Praze.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Brno, kultura, soutěž, Evropské hlavní město kultury, Bílý dům, kongresové centrum, České Budějovice, Liberec, Broumov, projekt, umění, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si jde pro titul Evropského hlavního města kultury. Chce opravit výstaviště a využít Bílý dům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.