Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno doufá, že letos přijedou turisté i ze zahraničí. Láká na vodojemy, orloj i festivaly

Brno po dvou covidových sezonách vyhlíží návrat turistů. Očekává, že město navštíví téměř milion návštěvníků, které láká nejen na tradiční památky jako hrad Špilberk, orloj nebo zoologickou, ale také na otevřené vodojemy pod Žlutým kopcem, industriální stezku nebo kulturní akce.

Se začátkem léta očekává Brno po delší pauze nápor turistů. Výletníky moravská metropole čeká s velkým očekáváním, v předešlých letech si jich totiž příliš neužila. Brněnskou kulturní a gastronomickou scénu tak drželi nad vodou především místní. Nyní se už pomalu vrací lidé i z jiných koutů republiky.

Chceme se přiblížit úrovni návštěvnosti zatím nejsilnější sezony v roce 2019, kdy město navštívilo zhruba 850 tisíc lidí,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Otevřené vodojemy nebo industriál

Velkou novinkou letošního roku je nová výstava v Mincmistrovském sklepě s názvem Ohnivý kůň a drak, která návštěvníkům pomocí animací osvětlí nejvýznamnější okamžiky předindustriálního Brna. Novou atrakcí bude i očekávané otevření vodojemů pod Žlutým kopcem.

Z jiného úhlu pohledu než jsou klasické památky s turistickým střediskem se snaží město představit prostřednictvím autentických prohlídek. Že poznávání historie nemusí být pouze o datech, zájemci poznají ve významných sportovních nebo industriálních lokacích. „Trochu těžší téma přináší nové trasy se souhrným názvem Stezky třetího odboje, které účastníky přenesou do období let 1948-1989," řekla ředitelka Turistického informačního centra města Brna (TIC) Jana Janulíková.

Festivaly a kultura

Centrum jižní Moravy chce přitáhnout i zahraniční cestující, kteří mají blízko ke kultuře. K tomu poslouží například maraton různých festivalů, jako jsou Letní shakespearovské slavnosti nebo hudební festival Pop Messe. Akce se budou konat od druhé poloviny července i ve všední dny a budou na sebe přímo navazovat.

„Byli bychom rádi, kdyby lidé přijeli a také co nejdéle zůstali. I proto nebude v létě víkend, kdy by se nekonala nějaká kulturní akce či festival,“ vysvětlila Janulíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Brno, kultura, turismus, TIC, památky, festival, orloj, Špilberk, kopec, kulturní akce, Markéta Vaňková, ODS, Mincmistrovský sklep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno doufá, že letos přijedou turisté i ze zahraničí. Láká na vodojemy, orloj i festivaly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.