Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Park ve Slavkově zaplní živé sochy. Dorazí i „statický muž“ z Portugalska

Vydržet nehybně stát několik hodin v kuse není jednoduchý úkol. Na mezinárodním festivalu živých soch ve Slavkově u Brna ale dnes umělci z celého světa ukážou, že to možné je. Mezi 32 skulpturami v zámeckém parku návštěvníci narazí i na rekordmana z jihu Evropy, který dokázal stát bez mrknutí oka přes dvacet hodin. Potkat můžou také mistryni světa v malování na tělo.

Po dvouletém odkládání se u zámku ve Slavkově odehraje akce, jež v Česku nemá obdoby. Více než čtyři desítky artistů vystaví svá těla před zraky návštěvníků, aby ukázali, co vše lidé a jejich představivost dovedou. „Přivítáme na dvaatřicet živých soch a dvanáct špičkových bodyart umělců, kteří budou díla tvořit přímo před očima diváků. Ti mohou být poté i součástí poroty soutěže o nejlepší výtvor v obou kategoriích,“ uvedla ředitelka Zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

V parku se objeví i mnohonásobně oceněný Antonio Santos přezdívaný Staticman. Za pětatřicet let, které už tomuto druhu vystupování věnoval, stihl pokořit šest světových rekordů. Nejdelší čítal přes dvacet hodin stání bez jediného pohybu a Portugalec se jím na devět let zapsal do čela žebříčku Guinnessova světového rekordu. Mimo to je také držitelem titulu za nejpomalejší chůzi.

Od pirátů až po Napoleona

Po celý den můžou účastníci festivalu potkat například sochu Piráta, Bílého Páva nebo výtvor s názvem „Still Emotion“ zachycující zamilovaný pár v momentě, kdy hoch odchází bojovat do napoleonských válek. V bodyart sekci zase zhlédnou při práci jedinou českou vítězku mistrovství světa v malování na tělo.

„Naši komunitu tvoří různorodá individua, která lze běžně vidět na slavných místech po celé Evropě. Ve Slavkově se však spojí v jeden ansámbl. Jde nám o to potěšit návštěvníky a předvést herecké kusy v přestrojení za krále s královnou, havíře a další postavy,“ řekla za spolupořadatele Zdeňka Rylka Dovályová z české organizace Živé sochy Sinela.

Kromě umění s lidským tělem budou k vidění kostýmy, výstava obrazů a jejich tvorba přímo na místě. Diváci se také seznámí s malířskými technikami pomocí stříkací pistole nebo UV svítících barev. Po závěrečné přehlídce v 16 hodin pořadatelé vyhlásí výsledky soutěže o nejlepší živou sochu a nejlepší bodyart, o jejímž výsledku rozhodnou právě i účastníci festivalu.

Vstupenky lze pořídit za 150 Kč nebo jako rodinný lístek za 450 Kč. Osoby se zdravotním postižením a děti do 3 let se na akci dostanou zdarma.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Slavkov – Austerlitz

Štítky JMK, Slavkov, kultura, sochy, zámek, socha, Slavkov u Brna, Portugalsko, festival, Evropa, Česká pirátská strana, Napoleon Bonaparte, Česko, Antonio Santos, malování, Zámek Slavkov u Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park ve Slavkově zaplní živé sochy. Dorazí i „statický muž“ z Portugalska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.