Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Národní divadlo Brno uvede Mozartovu Kouzelnou flétnu v podobě sci-fi

Divadelní a filmový režisér Miroslav Krobot si v Národním divadle Brno poprvé vyzkoušel práci na plnohodnotné operní produkci. Nastudoval Kouzelnou flétnu Wolfganga Amadea Mozarta, které vtisknul atmosféru vědeckofantastického filmu. Chtěl se inspirovat rozmanitostí Mozartovy hudby a komediálním potenciálem libreta a nastudovat vizuálně, hudebně a herecky přitažlivou inscenaci. Premiéra bude 13. dubna.

Mozartova Kouzelná flétna je v podstatě pohádkovým příběhem o naději a lásce. Přestože dílo vzniklo pro lidové publikum, je zároveň protkané mnoha různými symboly.

„Udělat tu operu tak, aby byla přesvědčivá a zajímavá, je na Kouzelné flétně nejtěžší. Aby nebyla jenom pohádkovým klišé,“ popsal Krobot. Při hledání vizuální podoby se scénografem Andrejem Ďuríkem našli inspiraci ve fantastice. „Nás s Andrejem Ďuríkem oba vizuálně bavily takové ty prastaré Star Treky ze 60. a 70. let, které jsou už dneska v podstatě pohádkové a svým způsobem vlastně dojemné,“ uvedl režisér.

V Mozartově opeře Tamino hledá za pomoci kouzelné flétny, upovídaného ptáčníka Papagena a tří zlobivých malých Géniů krásnou Paminu, kterou unesl od její matky, Královny noci, mocný Sarastro. V brněnské inscenaci příběh nově propojili osudem vesmírné lodi, která kvůli poruše skončí neplánovaně na oběžné dráze neznámé planety. Posádka se přenese na povrch, aby tam strávila řadu let snahou získat znovu kontrolu nad lodí.

Jako Sarastro se představí Jiří Sulženko nebo David Szendiuch, úlohu Tamina svěřil režisér Petru Nekorancovi a Danielu Matouškovi. Jako Královna noci alternují Martina Masaryková a Doubravka Součková. Paminu zpívají Jana Šrejma Kačírková a Andrea Široká, Papagena nastudovali tři pěvci, a to Tadeáš Hoza, Roman Hoza a Jan Šťáva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní divadlo Brno/Marek Olbrzymek

Štítky Brno, opera, kultura, Národní divadlo Brno, Wolfgang Amadeus Mozart, režisér, Miroslav Krobot, science fiction, Star Trek, Jana Šrejma Kačírková, Jiří Sulženko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo Brno uvede Mozartovu Kouzelnou flétnu v podobě sci-fi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.