Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně svádí boj o sochu Jošta. Na štítu v ukrajinských barvách přibyla česká vlajka

, aktualizováno 7. dubna 2022, 12:12

Sochu moravského markraběte Jošta, která se nachází na brněnském Moravském náměstí, nově zdobí česká vlajka. Státní symbol se objevil na panovníkově štítu, který je od počátku války na Ukrajině ve žluto-modrých barvách na podporu napadeného státu.

Jezdecká socha umělce Jaroslava Róny, jež patří mezi oblíbené turistické taháky, se nepřevlékla poprvé. V minulosti štít Lucemburka zdobila například moravská orlice nebo zval na kulturní akce v Brně. Tentokrát jej magistrát navlékl do ukrajinských barev, čímž město vyjadřuje podporu Ukrajině ve válečném konfliktu s Ruskem. Tentokrát se ale na panovníkově výstroji objevila neplánovaně česká vlajka, která překrývá žluto-modré barvy. 

Záležitost na brněnské radnici zaznamenali, jak potvrdil redakci radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Zda neplánovanou výzdobu z díla odkazující na odvahu město sundá nebo podnikne nějaké další kroky, ale nesdělil. Jsem rád, že Češi podporují Ukrajinu. To je jediné, co k tomu můžu říct,“ reagoval na dotaz Drbny šéf brněnské kultury. 

Konkrétnější byli brněnští strážníci, kteří o případu ví. „Nepředpokládáme, že by se přistoupilo k sundání vlajky, jelikož je na štítu delší dobu,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Mezitím se ozvali také organizátoři přelepení. Sdělili, že celá akce s lepením české vlajky na štít zabrala pouhé dvě minuty. 

Udělali jsme to z toho důvodu, že jsme v Brně. Brno patří České republice, nikoliv Ukrajině. Jošt moravský byl Čech, nikoliv Ukrajinec. Nelíbí se nám, že po celém Brně vlají především ukrajinské vlajky a lidé poškozují dokonce i památky na úkor dění na Ukrajině, například přestříkání památníku Rudoarmějce srdcem v barvách Ukrajiny,“ sdělil jeden z inciátorů, který zároveň uvedl, že součásný konflikt na Ukrajině odsuzuje. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Ukrajina, Brno, Vlajka, Vlastenectví, Jošt Moravský, ruská invaze na Ukrajinu, Moravské náměstí, Jaroslav Róna, Rusko, Česká pirátská strana, Lucemburk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Pro Flígla, akorát že v osmašedesátém na Ukrajině ani ťuk, žádná česká vlajka. hmm

Středa, 26. července 2023, 13:34Odpovědět

Emil Figl

Em Kresová: Tu máš 800 rublů na vlak do ruska.

Sobota, 9. dubna 2022, 20:55Odpovědět

Em Kresová

vždyť v okolních zemích nic takového není. Tak proč?

Pátek, 8. dubna 2022, 12:27Odpovědět

Em Kresová

Ono to může být taky jinak. Pětikolka spolu s místními věrchuškami a press , to modrožluté šílenství ,musípodporovat, protože nemohou být proti. Zpočátku lidi pomáhali bez pobízení, ale čím díc na to tlačí, tím víc jsou lidi proti. Kdo ví proč to dělají.... že by many many pro vlastní potřebu ubývaly...

Pátek, 8. dubna 2022, 12:25Odpovědět

Richard Dytrych

Když už vlajku, tak tu moravskou :-)

Pátek, 8. dubna 2022, 10:24Odpovědět

Martin Vašek

Ukrajinská vlajka dolů,nemá tam co dělat,česká snad,ale brňáci by si tam měli dát tu moravskó.

Čtvrtek, 7. dubna 2022, 23:57Odpovědět

S.j. Kadlec

Někomu vadí rohlík za tři, někomu socha. Jednou se potkáme, pak uvidíme

Čtvrtek, 7. dubna 2022, 20:36Odpovědět

V Brně svádí boj o sochu Jošta. Na štítu v ukrajinských barvách přibyla česká vlajka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.