Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Centrum Brna ozdobilo nové umělecké dílo, půltunová dřevěná koule s kruhy

Brněnské Šilingrovo náměstí má novou atrakci, kterou je umělecká socha kováře Pavla Tasovského. Dílo nazvané Mezi kruhy symbolizuje zrod něčeho nového. Váží více než půl tuny a tamní venkovní galerii bude zdobit minimálně do konce letních prázdnin.

Umělecký výtvor si mají možnost lidé v Brně prohlédnout od dnešního dopoledne ve venkovní Galerii Šilingrák. Jedná se o prostorový objekt skládající se z kovových kruhů a dubové koule, která je ve středu instalace a představuje zrod nebo hnízdo. Naopak kruhy symbolizují jakési ochranné pásmo.

„Je to metafora zrodu něčeho nového, křehkého a zázračného, ale podléhajícího přírodním zákonům. Objekt Mezi kruhy dává návštěvníkům možnost vložit si do této skulptury vlastní verzi příběhu, i to, jak budou jeho symboliku vnímat,“ vysvětlil autor sochy Pavel Tasovský, brněnský rodák, který si založil svou vlastní kovářskou dílnu v Náměšti nad Oslavou.

Umělec se sám dnešní instalace, jež trvala zhruba patnáct minut, zúčastnil. Následně společně s kolegy ještě dílo připevňovali a čistili. Sochu autor vytvořil už v roce 2015 a celý umělecký objekt ze dřeva a oceli váží šest set kilogramů. V Brně pracoval Tasovský například v kovářské dílně Uměleckých řemesel, tvořil pro hrad Špilberk, Moravské zemské muzeum nebo poutní kostel ve Křtinách. Za svou práci získal řadu ocenění.

Galerie Šilingrák funguje v Brně od roku 2017 a má za cíl oživit veřejný prostor. Lidé tak můžou umělecký předmět nejen zhlédnout, ale i si ho osahat. Vystavované objekty vybírají představitelé městské části Brno-střed. „Měli jsme na výběr z více děl. Chtěli jsme něco pěkného a hlavně něco, co by se zase dalo osahat,“ uvedla Kateřina Dobešová, mluvčí radnice Brno-střed, která dílo získala od umělce zdarma.

Umění bude v ulicích více

Na Šilingrově náměstí mohli lidé vidět umění už v minulosti. Například tvorbu Michala Gabriela – Hejno, Smečka a Žraloci, nebo bronzovou Kapsuli od Tomáše Medka. Podle starosty městské části Brno-střed Vojtěcha Mencla (ODS) chystá radnice do ulic umístit i další umělecké výtvory. Mezi vytipované lokality patří například takzvané Římské náměstí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, umění, centrum, socha, galerie, umělecké dílo, koule, Michal Gabriel, Tomáš Medek, Vojtěch Mencl, Brno-střed, ODS, Moravské zemské muzeum, Římské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Brna ozdobilo nové umělecké dílo, půltunová dřevěná koule s kruhy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.