Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Netflixu se za svobodu bije Havel, na HBO zase afroameričtí aktivisté

Tento týden táhnou životopisné snímky. Netflix odhaluje osobní život disidenta a prvního českého prezidenta Václava Havla nebo polského gangstera, HBO GO vsadilo na oscarový snímek o boji za občanská práva Afroameričanů. Ze seriálů pak zaujme hororový Archive 81.

Havel

Životopisný snímek o prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi proměnil jednu z patnácti nominací na Českého lva, a to za nejlepší masky. Nutno však zmínit, že jsou to hlavně výkony herců, kteří se za těmito maskami skrývají, na kterých snímek stojí. Jsou to především Viktor Dvořák a Aňa Geislerová v hlavních úlohách, ve vedlejších pak třeba Martin Hofmann jako Pavel Landovský nebo Barbora Seidlová v roli Havlovy milenky Jitky Vodňanské. Ti však hrají podle vesměs průměrného scénáře.

Havel sleduje od roku 1969 dramatikův přerod v disidenta, politického vězně až k symbolu demokracie v roce 1989. S nadsázkou jde říct, že jediný žánr, který čeští filmaři kromě odlehčených komedií točí jsou právě dobové snímky z éry socialismu. A ačkoliv zde politické pozadí hraje důležitou roli, více se režisér Slávek Horák soustředil na osobní rovinu Havlova života. Vylíčí tak například scénu, kdy budoucí prezident navrhuje své žene a milence, aby spolu žili na Hrádečku společně.

Film ozvláštňuje časté použití obrazných metafor, ale to je tak všechno. Podobně jako u Milady se jedná o pěknou výukovou pomůcku pro učitele dějepisu druhého stupně. Žáci, kteří by jinak o tyto osobnosti české historie ani nezavadili, si tak rozšíří obzory. Zvídavější jedinci však budou muset sáhnout po knize nebo po životopisném snímku o někom jiném.

Zdroj: Bontonfilm

Jak jsem se zamilovala do gangstera

Polské krimi drama, v originále krásně zvučné Jak pokochałam gangstera, pojednává o vzestupu a pádu Nikodema Skotarczaka. „Nikoś“ byl jedním z nejproslulejších polských gangsterů. Z vyhazovače v nočním klubu se stal vekslák a následně založil první organizovanou skupinu, která v Polsku obchodovala s kradenými auty.

Už úvodní sekvence ženy ve vaně, jež z venku osvětlují světla neonů a voda ve vaně se postupně zbarvuje do ruda, je krásně natočena a vzbuzuje v divákovi očekávání, že následující tři hodiny strávené před obrazovkou nebudou ztráta času. Na stopáži sice mohli tvůrci šetřit, ale aspoň to vyvažují povedeným soundtrackem. Příběhem polského zločince vás provede neznámá žena, která však stála po jeho boku u mnoha významných chvil. Tak se posaďte a zapněte Netflix, kde na vás Jak jsem se zamilovala do gangstera čeká s českým dabingem.

Zdroj: Netflix

Archive 81

Archivář Dan má za úkol zrestaurovat videokazety poškozené při požáru. Při sledování pásek postupně zjišťuje, že Melody, která je natáčela, byla na stopě vyšetřování nebezpečné sekty. Dan se do nahrávek ponoří a děsuplné výjevy na nich mu nedají spát. Má halucinace, nebo je na kazetách skutečně něco nelidského? A co se stalo s jejich autorkou?

Seriál se veze na nadpřirozené hororové vlně, záběry z kazet tak dávají vzpomenout na filmy jako Záhada Blair Witch nebo Paranormal Activity. Roztřepaný obraz videí, doprovázející klasickou kameru, se objevuje účinně a záběry z nich jsou o to děsivější. Archive 81 si ale pohrál i s ostatními kamerami, především pak u scén z nebezpečného kultu. Na Netflixu je osmidílná série dostupná v českém znění.

Zdroj: Netflix

Stud stranou

Nora Robertsová je spisovatelka. Její knihy nemusejí být nutně špatné, nicméně jejich filmové adaptace většinou jsou. Což něco svědčí i o jejich předlohách. Povětšinou „napínavé“ televizní filmy obvykle obsahují i romantickou linku a jsou tak jako dělané pro středeční dopoledne. Výjimkou není ani Stud stranou, kde se autorka detektivek (Alyssa Milanová) pokusí objasnit smrt své sestry.

Ať to shrneme. Alysse Milanové po autogramiádě zavolá sestra, se kterou se několik let neviděla, ať za ní přiletí. Nic víc ji neřekne. Alyssa tedy dvě vteřiny na to nastoupí do taxíku a jede na letiště, důvod ji nezajímá, sesterské pouto je nejspíš natolik silné, že se na ni dokáže napojit. Ze seriálu Čarodějky ji nespíš stále zůstala schopnost čtení myšlenek.

V plytkých dialozích jsou nám vykresleny charaktery postav, jejich životy, ať se v jejich dramatech dokážeme orientovat. Milanová pak najde svou sestru mrtvou, a protože má skvělou intuici, začne pomáhat policii s případem, dělá volavku, prostě se snaží ze všech sil, aby se divák nenudil. Je sice sympatická, ale lichotky stranou, tady ani svěcená voda nepomůže. A ani český dabing, který Netflix pro Stud stranou nechal vyrobit.

Zdroj: Netflix

Jidáš a černý mesiáš

Jsou 60. léta dvacátého století. V USA vrcholí hnutí za občanská práva. Do radikální afroamerická organizace Černí panteři se infiltruje informátor z řad FBI William O'Neal, aby sledoval jejich charismatického vůdce Freda Hamptona. O'Neal je postaven před morální dilema, zda nadále uposlechnout rozkazy svého nadřízeného, ředitele FBI J. Edgara Hoovera, nebo se postavit na stranu dobra. Rozhodování mu neulehčí ani černošská aktivistka, do níž se zamiluje.

Danielu Kaluuyovi, který na sebe upozornil hororem Uteč nebo komiksovým Black Pantherem, vynesla role vůdce černých panterů loni sošku Oscara. Téma rasismu spojené s příběhem podle skutečné události je v současnosti pro filmovou akademii ideálním kandidátem pro zlatou sošku. Snímek historické události vykresluje poutavě a ke shlédnutí je na HBO GO.

Zdroj: Warner Bros. Pictures

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Netflix, Warner Bros. Pictures, Bontonfilm

Štítky Netflix, HBO Go, recenze, seriály, filmy, Václav Havel, gangster, HBO, Alyssa Milano, Viktor Dvořák, Anna Geislerová, William O'Neal, Martin Hofmann, Pavel Landovský, Barbora Seidlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Netflixu se za svobodu bije Havel, na HBO zase afroameričtí aktivisté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.