Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnský orchestr předvede koncert mezi turbínami v leteckém ústavu

Tóny hudebních nástrojů Brno Contemporary Orchestra se rozezní na místě, kde se ještě nikdy žádný koncert nekonal. Orchestr zamíří do pádové zkušebny Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství (FSI) VUT, které jsou pro veřejnost běžně uzavřené.

Pět skladem zahraje brněnský orchestr v místě, kde se běžně testují letecké technologie, v pondělí 24. ledna. Původně se měl koncert Stroje a strojky odehrát v hlavních prostorách Technického muzea Brno vedle Kaplanovy turbíny, plány však překazilo poškození střechy budovy. Ta v prosinci nevydržela váhu napadaného sněhu.

Nové prostory jsou pro hudebníky výzvou. „Ve spolupráci se skvělými lidmi z FSI se pokusíme rozeznít různé stroje, které nám zapůjčí a necháme i posluchače, aby si zkusili, že zajímavě může znít třeba i turbína,“ řekl umělecký šéf a dirigent orchestru Pavel Šnajdr.


Pozvánka na koncert.

Vystoupení orchestru bude připomínkou, že se věda a umění mohou setkávat i jinde než v pozlacených sálech a na červených kobercích festivalů. Ve zkušebně leteckých technologií si návštěvníci poslechnou polydynamické studie Miloslava Ponce, pulzující variace Petra Hromádky nebo stochastické milníky Ianise Xenakise.

„Zazní tři skladby na objednávku Brno Contemporary Orchestra, z toho dvě ve světové premiéře, dále jedna česká a jedna brněnská premiéra, takže v souhrnu pět skladeb a pět premiér na místě, kde se ještě nikdy žádný koncert nekonal," uvedla za FSI VUT mluvčí Iveta Hovorková.

Brno Contemporary Orchestra je komorní orchestr, který vznikl roku 2011 a zaměřuje se na současnou českou i světovou klasickou hudbu.  S dramaturgií jednotlivých koncertů pracuje jako s kompaktními celky, často ve spojení s ostatními druhy umění. Vystupil například v brněnské vile Tugendhat, pavilonu Anthoropos a plánuje koncert v jeskyni Výpustek.

Ohodnoť článek

Foto Brno Contemporary Orchestra

Štítky Brno Contemporary Orchestra, orchestr, vystoupení, koncert, Technické muzeum v Brně, Pavel Šnajdr, Petr Hromádka, Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský orchestr předvede koncert mezi turbínami v leteckém ústavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.