Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přišel konec roku, s ním i satira o konci světa doplněna dokumentem o Karlu Gottovi

Ke konci roku si Netflix pro své diváky přichystal poněkud depresivní satiry, jak o konci roku, tak i o konci světa. Film láká na DiCapria či Streepovou. Dokument Karel pak přiblíží soukromí Zlatého slavíka.

K zemi hleď!

Dlouho očekávaný film režiséra Adama McKaye je nabitý hvězdami. Kromě Leonarda DiCapria nebo Jennifer Lawrencové nechybí třeba Cate Blanchettová, Timothée Chalamet  nebo Meryl Streepová a spousta dalších. Katastrofická satira o blížícím se konci světa, při které ne jednomu divákovi postupně ztuhne úsměv. To je K zemi hleď!

Dva astronomové (DiCaprio a Lawrencová) objeví kometu, která za půl roku dopadne na Zem a všechny zabije. Důkazy jsou nezvratné, přesto se jim nedaří lidstvo přesvědčit. Společnost je polarizována na dva tábory, jedni v kometu věří, druzí ne. Vědcům komplikuje šíření osvěty i prezidentka USA (Streepová), či moderátoři v odlehčené zábavné talk show, kde se astronomové snaží veřejnost informovat o hrozícím nebezpečí. Není to ale nic platné. Popírači komety razí heslo „K zemi hleď!“ a vědecky podložená fakta je nezajímají.

Pokud spatřujete paralelu s epidemií koronaviru, díváte se správně. Film je přeci jen satira, jeho příběh by se však dalo aplikovat i na plno dalších světových událostí. Snímek se nebojí rýpnout si do aktuálních témat. Uživatele sociálních sítí zajímá rozchod populární zpěvačky více než konec světa, popírači komety se na popud excentrické prezidentky zásadně nedívají vzhůru, jelikož kometa již jde vidět. Nechybí také miliardář a majitel obří firmy, který by z dopadnuté komety chtěl těžit vzácné kovy. Co na tom, že podle propočtů už tou dobou budou všichni mrtví. To nikoho nezajímá, ani vládu, která kvůli tomu v půlce letu zastaví rakety, které měly za úkol kometu zničit.

Satirický žánr samozřejmě přehání, dovádí chování lidí až ke krajnosti, ale je smutné, jak blízko se podobnému scénáři můžeme ocitnout. A nemusí se jednat ani o epidemii, ani o pád komety. Za toto nahlodání diváka, donucení k přemýšlení a za nepříjemný pocit, který se v průběhu sledování dostaví, si K zemi hleď! zaslouží palec nahoru. Stejně jako i za povedený dabing, který filmu nechal Netflix vyrobit.

Zdroj: Netflix

Smrt roku 2021!

S katastrofickými satirami Netflix nekončí. Akorát s tím rozdílem, že tato komedie formou z půlky fiktivního dokumentu zobrazuje události, které se za uplynulý rok staly. V archivních záběrech a komediálních skečích poukazuje na absurditu některých z nich. Film přichází rok po úspěchu svého předchůdce Smrt do roku 2020. Mysleli jste si, že minulý rok byl katastrofa? Tento nebyl o nic lepší.

V průběhu filmu sledujeme hrdinku, kterou v roce 2021 v lockdownu dostihla samota. Stáhla si randící aplikaci, kde dává palec nahoru jen mužům s rouškou na obličeji, má online rande přes webkameru, zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Kromě ní pak děj provází další smyšlené celebrity, politici, influenceři, doprovázeni prostřihy skutečných osobností. Smrt roku 2021! si bere na paškál koronavirus, Trumpa, Putina, potraty v Texasu a spoustu dalších témat, která v tomto roce rezonovala společností. Ještě že už končí.

Zdroj: Netflix

Karel

Karel Gott si vybírá outfit, jeho manželka Ivana mu sekunduje s výběrem ponožek. To je první scéna dlouho očekávaného dokumentu o našem nejslavnějším zpěvákovi, nazvaném jednoduše Karel. U některých umělců není nutné dodávat víc. Následně zaznívá první píseň, která je netypicky v angličtině. Už začátkem se snímek snaží dát najevo, že nebude jen dalším z řady dokumentů o pěveckém velikánovi, ale přichystal si pro diváka něco víc. Vždyť má na to také více než dvě hodiny.

Film byl natáčen už od podzimu 2018. Po dobu jednoho roku mapovala Olga Malířová Špátová nejen úspěchy Zlatého slavíka Gotta, ale i život Karla, nadšeného malíře, milujícího manžela a otce, kterého kvůli problémovému chování kdysi vyhodili z konzervatoře. Kameru nechávají Gottovi nahlédnout do velmi osobních situací, jako jsou návštěvy lékařů, či jen procházky po městě, které se neobejdou bez dychtivých fanoušků prosících Mistra o fotku.

Karel je důstojným filmem. Zachycuje poslední měsíce Gottova života s noblesou, zároveň se ale nebojí být přítomen i u situací, které nejsou zalité sluncem. Pro všechny fanoušky nutnost, ostatní může přilákat zvědavost. A ani ti nebudou zklamaní, přeci jen za více než šedesátiletou kariéru zažil věcí jako málokdo. Snímek dorazil na Netflix jen necelé tři měsíce po jeho premiéře v kinech.

Zdroj: Karel Gott Agency

Zahradníci

Susan a Christopher Edwardsovi byli v roce 2014 obviněni z vraždy a odsouzeni k pětadvaceti letům ve vězení. Do dnes však trvají na své nevině. Seriál není založen na skutečných událostech, ale jak je předneseno v jeho úvodu, klidně by mohl být. V hlavních rolích britské komediální krimi série září držitelka Oscara Olivia Colmanová (Favoritka) a David Thewlis (Harry Potter).

Obyčejný manželský pár čeká proces plný výslechů, dny strávené ve vazbě, to vše doplněno o prostřihy z westernů, které Susan miluje, a z klasické černobílé kinematografie, kde se Susan a Christopher stávají hrdiny vlastního hollywoodského milostného příběhu. Jak  se Zahradníkům dostaly mrtvoly na zahradu se dozvíte na HBO GO, kde je seriál s českými titulky.

Zdroj: HBO MAX

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Netflix, HBO MAX, Karel Gott Agency

Štítky Netlifx, Hbo, Televize, Program, satira, Karel Gott, Armagedon, Netflix, kometa, Leonardo DiCaprio, Meryl Streepová, Český slavík, film, K zemi hleď!, Jennifer Lawrenceová, Cate Blanchettová

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Přišel konec roku, s ním i satira o konci světa doplněna dokumentem o Karlu Gottovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.