Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec čekání. Brno se po letech vrhne do stavby Janáčkova kulturního centra

Stavba Janáčkova kulturního centra, jež poslouží Filharmonii Brno a nabídne milovníkům kultury jedno z největších jevišť v Evropě, by měla v moravské metropoli po letech plánů vypuknout o příštích letních prázdninách. Tento týden se udál první formální krok pro výběr firmy, která se o výstavbu postará.

Stavba nadzemní části nového koncertního sálu by měla podle vedení města trvat třicet měsíců. Do hotového centra za 1,6 miliardy korun bez DPH se posluchači podívají pravděpodobně na konci roku 2024. „Samotná zakázka, kterou společně zadávají město Brno a Brněnské komunikace, by měla být vypsána 17. ledna 2022. Taková řízení trvají většinou zhruba půl roku, následně po předání staveniště by pravděpodobně těsně před prázdninami nebo o prázdninách mohla začít samotná stavba,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). 

V prvním kole prokáží uchazeči o zakázku svoji kvalifikaci, poté podají cenové nabídky. „Souběžně budeme vypisovat několik dalších menších zakázek na zhotovitele interiérů nebo varhan, stejně tak budeme řešit finální úpravu blízkého okolí Janáčkova kulturního centra, kde má vzniknout náměstí Ludvíka Kundery,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Brno požádalo o dotaci na stavbu kulturního centra Ministerstvo kultury, které by mělo přispět šesti sty miliony korun, dalších sto milionů korun poputuje od Jihomoravského kraje a ostatní náklady budou hradit město Brno a Brněnské komunikace, které plánují investovat zhruba padesát milionů korun do vybavení podzemních garáží.


Vizualizace koncertního sálu. Zdroj: Magistrát města Brna

Srdcem moderní budovy Janáčkova kulturního centra bude koncertní sál 1 200 místy s akustikou, která se vyrovná nejslavnějším sálům světa. „Budova má být vybavena nejmodernější a velmi výkonnou vzduchotechnikou, zázemím pro domácí i hostující hudebníky nebo nahrávacím studiem. Nový koncertní sál bude podzemní chodbou propojen s Besedním domem, současným sídlem Filharmonie Brno,“ dodal Koláčný.

Uskutečnění stavby nového objektu se na brněnské půdě řeší už od přelomu tisíciletí. Mezinárodní architektonická soutěž byla vyhlášena roku 2002 a odborná porota tehdy jednomyslně zvolila návrh autorů Jakuba Havlase, Jana Hájka a Pavla Joby z Atelieru M1 architekti. Do země se ale v brněnské Besední ulici poprvé koplo až roku 2015, kdy začala stavba podzemních garáží, jež se otevřely o tři roky později. 

Brno spustí sbírku na varhany pro nové kulturní centrum

Stavba nového Janáčkova kulturního centra by měla v Brně vypuknout do roka. Městští radní ku příležitosti blížící se dlouho plánované stavby schválili založení veřejné sbírky, prostřednictvím které budou moci lidé přispět na nákup varhan.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, stavba, kultura, Brno, kulturní dům, koncertní síň, Evropa, Tomáš Koláčný, Markéta Vaňková, ODS, Jan Hájek, Ludvík Kundera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec čekání. Brno se po letech vrhne do stavby Janáčkova kulturního centra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.