Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podepsáno. Začíná rekonstrukce chátrající Arnoldovy vily

Roky chátrání a strádání jsou u konce, Arnoldově vile se znovu navrátí ztracený půvab. Muzeum města Brna (MuMB), které má objekt ve správě, zahajuje rekonstrukci architektonické památky. Město získalo na opravu, která činí téměř 150 milionů korun, potřebné dotace a našlo zhotovitele prací.

Secesní budova z 19. století patří dlouhodobě mezi nejohroženější památky ve městě. Nyní je už ale jasné, že někdejší sídlo slavného německého stavitele Josefa Arnolda dočká záchrany. Město získalo potřebné peníze na opravu a nyní se domluvilo na podmínkách se zhotovitelem prací, který uskuteční památkovou obnovu budovy. 

Podařilo se nám získat jak dotace z norských fondů, tak i národních zdrojů, abychom stejně jako v případě vily Tugendhat mohli uskutečnit plnou rehabilitaci a celému komplexu vil vdechnout nový život,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Kavárna, výstavy i bádání

Arnoldova vila nacházející ve čtvrti Černá Pole mezi patří nejstarší vilové domy ve městě. V ulici Drobného stojí už od roku 1862 a jednadvacet let v ní společně s rodinou bydlel ve své době významným stavitel a kameník Josef Arnold. V dalších letech se v domě vystřídalo několik majitelů. V období druhé světové války se v památkově chráněné budově zabydlelo německé gestapo, v padesátých letech se pak do budovy nastěhovala mateřská škola. Kvůli nevyhovujícímu technickému stavu objektu i špatným hygienickým podmínkám ale musely děti před necelými deseti lety prostory opustit. Od té doby zůstal architektonický skvost napospas osudu. 

Nyní díky opravě, o níž se v moravské metropoli vedla několik debata, vznikne ve vile tzv. Centrum dialogu, které představí návštěvníkům architekturu a historii 19.–21. století. V plánu je pořádání například výstav, vzdělávacích přednášek a zázemí získají i badatelé. Součástí projektu je také vybudování velkého sálu nebo kavárny.

Muzeum města Brna v pozici investora nyní čeká velká výzva zvládnout památkovou obnovu vily a tím ji zařadit mezi další památkové a turistické atrakce nejenom v Brně a regionu jižní Moravy, ale i v České republice. Pevně věřím, že díky širokému portfoliu odborníků v muzeu tuto úlohu zvládneme,“ řekl ředitel MuMB Zbyněk Šolc

Město slavných vil 

Kromě samotné rekonstrukce se připravuje revitalizace zahrady a její rozšíření o další pozemek. Zahrada se propojí se sousední vilou Löw-Beer, díky čemuž vznikne nový průchod z Lužánek do Černých Polí. Město zatím řeší, jak vyřeší financování projektu.

Díky obnovené památce tak vznikne v moravské metropoli unikátní architektonická stezka. V těsné blízkosti Arnoldovy vily se totiž nachází stavba Tugendhat a zmíněné někdejší sídlo továrníka Alfreda Löw-Beera. Dlouhodobě do Brna jezdí lidé obdivovat i další architektonické poklady. Jde například o vilu Dušana Jurkoviče v blízkosti Wilsonova lesa nebo vilu Stiasnni, v níž kdysi nocoval kubánský revolucionář a prezident Fidel Castro. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Památka, Architektura, Arnoldova vila, vila, Josef Arnold, rekonstrukce, oprava, Muzeum města Brna, Markéta Vaňková, Fidel Castro, druhá světová válka, ODS, Dušan Jurkovič, vila Tugendhat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podepsáno. Chátrající Arnoldovu vila v Brně čeká rekonstrukce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.