Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rekonstrukci vily Tugendhat ocenili odborníci mezinárodní cenou

Proslulá brněnská funkcionalistická vila Tugendhat získala mezinárodní ocenění. Objevila se mezi nejzdařilejšími rekonstrukcemi moderních architektonických děl, které vyhlašovala organizace Docomomo International. Porotu zaujaly opravy realizované mezi lety 2010 a 2012.

Vila Tugendat zvítězila společně s pařížským bytem a ateliérem Le Corbusiera v kategorii Open House, která zahrnovala stavby otevřené veřejnosti. Odborníci vybírali z celkem čtyřiaosmdesáti kandidátů. „Jsem moc rád, že se Brnu povedla taková krásná reklama a že se díky tomu dostanou informace o vile Tugendhat a její rekonstrukci i do připravované publikace, ve které Docomomo představuje nejlepší počiny tohoto druhu napříč kontinenty,“ řekl v reakci na středeční vyhlášení cen brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Docomomo International je mezinárodní nezisková organizace, která vznikla v reakci na řadu zničených nebo necitlivě upravených děl moderní architektury. Sleduje stav moderních staveb a slouží také jako platforma pro výměnu zkušeností.

Cena Docomomo Rehabilitation Award byla letos ve více než třicetileté historii organizace udílena poprvé. Soutěž zahrnovala projekty, jejichž rekonstrukce se udála v posledních dvanácti letech. Od konce oprav brněnské vily Tugendhat uplynulo již devět let. Porota označila výsledek rekonstrukce za mimořádně povedený.

Opravy zasáhly budovu, její interiéry i přilehlou zahradu. Do místností se doplnily i do té doby chybějící součásti zařízení, jako jsou umyvadla, kliky či vestavěný nábytek. „Přestože je vila Tugendhat elegantní dámou úctyhodného věku devadesáti let, je třeba o ni pečovat nepřetržitě a již nikdy nedopustit ohrožení stavební substance domu, tak jak se tomu v minulosti několikrát stalo,“ podotkla ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá.

Vila Tugendhat je jednou z nejoblíbenějších brněnských památek a pro svoji jedinečnost je vedená na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Dílo německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe vyrostlo v Brně mezi lety 1929 a 1930 pro, tehdy novomanžele, Tugendhatovi. Třípatrový objekt později fungoval jako zdravotnické zařízení, národní kulturní památkou se stal roku 1963.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna

Štítky architektura, vila Tugendhat, stavba, cena, soutěž, rekonstrukce, Le Corbusier, Brno, Česká pirátská strana, UNESCO, Ludwig Mies van der Rohe, Iveta Černá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukci vily Tugendhat ocenili odborníci mezinárodní cenou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.