Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další připomínka slavného rodáka. Vznikne Muchova stezka

Známý český malíř Alfons Mucha, jenž se narodil roku 1860 v jihomoravských Ivančicích, si získá další obdivovatele. Přiblížit umělcův život by měla po vystavení Slovanské epopeje také nová Muchova stezka, o které včera jednali krajští radní.

Cesta, jejíž vznik posvětí nové memorandum mezi Moravským Krumlovem, Ivančicemi, krajem a Nadací Mucha, povede místy, kterými významný jihomoravský rodák za svého života procházel a jsou s umělcovým působením v Česku spjatá. Součástí plánované Muchovy stezky budou také malířova díla.

Trasa povede několika obcemi jižní Moravy. „Z jižní Moravy pochází celá řada slavných jmen, kterými se můžeme chlubit. Alfons Mucha ovšem patří mezi ty nejvýznamnější. Věřím, že naše společné aktivity přispějí k další popularizaci tohoto fenoménu. Alfons Mucha si to zaslouží,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). 

Na jižní Moravu se nedávno po deseti letech vrátila také secesní plátna, jichž je Mucha autorem. Zájemci si mohou Slovanskou epopej prohlédnout ve zrekonstruovaných sálech zámku v Moravském Krumlově. Prostory podstoupily opravy nutné k udržení vlhkosti a teploty, jež je potřeba k vystavování děl. Výdaje na rekonstrukci památkově chráněné budovy vyšly město na více než 60 milionů korun.

„Věřím, že výstava přitáhne nejen návštěvníky z České republiky, ale i milovníky secese z celé Evropy,“ uvedl při červencovém zahájení expozice starosta Moravského Krumlova a senátor Tomáš Třetina (TOP09). Roku 2011 se epopej přestěhovala do Prahy a kvůli přesunu vznikly mezi městy spory. Letos získal Moravský Krumlov plátna k zapůjčení na pět let zpět. Memorandum o vzniku nové Muchovy stezky bude podepsáno v pátek 10. září 2021 právě při příležitosti Slavnostního večera k návratu Slovanské epopeje.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Slovanská epopej, Alfons Mucha, umění, výstava, muchova stezka, Ivančice, Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj, Česko, malíř, Jan Grolich, KDU-ČSL, Tomáš Třetina, TOP 09, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další připomínka slavného rodáka. Vznikne Muchova stezka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.