Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Záhadné pouto Česka a Izraele zachycuje výstava v Brně

Do Brna dorazila putovní výstava mapující historii česko-židovských vztahů. Záhadné pouto popisuje několik informačních panelů s kresbami, které dnes vyrostly v centru města. Výstava vznikla z iniciativy Velvyslanectví státu Izrael v České republice.

Výstava Záhadné pouto, kterou mohou zájemci do konce září navštívit na Malinovského náměstí v Brně, poukazuje na historii vztahu, který pojí dějiny České (i Československé) republiky a Izraele. Expozice vznikla ku příležitosti třicátého výročí obnovení diplomatických vztahů mezi státy. Původně se jednalo o expozici vnitřní a v únoru 2020 ji mohli poprvé obdivovat návštěvníci Pražského hradu. Nyní nabrala povahu venkovní výstavy, která láká i náhodné kolemjdoucí.

Česko-židovské soužití trvá již přes tisíc let. První zmínka o Praze totiž pochází od židovského obchodníka, který do českého města dorazil s diplomatickým poselstvím od kordobského chalifa. V moderních dějinách se o posílení vztahů zasloužil například první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Ten byl bojovníkem proti antisemitismu a angažoval se v případu takzvané hilsneriády, tedy procesů se z vraždy obviněným Židem Leopoldem Hilsnerem.

Oficiální zahájení venkovní výstavy se uskuteční zítra v 15:30 za přítomnosti brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS). „Námět a texty sestavil kurátor výstavy, hebraista a diplomat Robert Řehák. Kresby a grafické zpracování vytvořili studenti ateliéru Mediální a Didaktická ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské Univerzity v Plzni pod vedením ilustrátorky Renáty Fučíkové,“ popsala expozici Martina Pospíšilová z Velvyslanectví státu Izrael v České republice.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky výstava, expozice, židovství, Izrael, Brno, Česko, vztah, putovní výstava, Tomáš Garrigue Masaryk, Leopold Hilsner, Renáta Fučíková, Markéta Vaňková, Praha, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záhadné pouto Česka a Izraele zachycuje výstava v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.