Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kam o deštivém víkendu? Na hrad Veveří, do muzea autíček i za motýly

Blíží se víkend a s ním i dny, které mnoho z nás rádo tráví s blízkými a rodinou. Přestože počasí venkovnímu výletování příliš nepřeje, nabízí jižní Morava nespočet míst, jež lákají k navštívení i v době nečasu. Brněnská Drbna přináší pravidelné tipy na víkend, v nichž tentokrát zve do motýlího domu či na rosický hrad.

Do říše motýlů

Stovky pestrobarevných motýlů mávajících křídly, klima karibské džungle i přímý kontakt bez zábran. Motýlí dům Papilonia, který stojí v samém srdci Brna na náměstí Svobody, představuje návštěvníkům život nespočtu druhů, jež si mohou prohlédnout z bezprostřední blízkosti. Malí i velcí motýli kolem zvědavých lidí nejen prolétají, ale mnohdy si na nich také chvíli pohovějí.

Papilonia ukazuje životní vývoj motýla, který začíná vajíčkem, z něhož se stává malá housenka. Ta je mnohdy po vylíhnutí velká jen několik milimetrů a zvědavci ji mohou objevit při blízkém zkoumání listů banánovníků a citrusů, na nichž se schovávají před predátory. Housenky se časem zakuklí a během této doby získají své nádherné motýlí tělo i s křídly.

Každý den 10:00–20:00
Vstupné: Dospělí 150 Kč, děti 100 Kč
Bližší informace

Rosický zámek v obležení

Na zážitek z posledního prázdninového víkendu láká rosický zámek, který se na dva dny ocitne doslova v obležení. Akci předchází páteční jarmark a v sobotu i neděli čeká na zájemce přehlídka všeho vojenského. Na zámku se navíc otevře jindy nepřístupný atomový kryt, do kterého se může veřejnost vydat v rámci speciální prohlídky. Víkendová akce představí dobovou vojenskou techniku včetně obrněných vozidel a různého vybavení, a to za doprovodu nadšenců v dobových uniformách. Kdo bude mít chuť, může si historickou akci zpestřit ochutnáním pravého vojenského guláše.

Sobota 28. srpna a neděle 29. srpna
Vstupné pouze na prohlídku krytu
Bližší informace

Cesta za autíčky

Do počasí vzdorných prostor zve každý den včetně víkendu brněnské muzeum autíček MiniGarage. Milovníky vozů všeho druhu potěší největší veřejně přístupná sbírka modelů aut 1:18 v Evropě, která se nachází v ulici Tábor. Nejen v prosklených vitrínách se skrývá celkem 1100 autíček všech generací a typů, mezi nimiž nechybí ani karavany, traktory či vojenská vozidla. Zájemci si na místě mohou některý z modelů také zakoupit.

So-Ne 10:00-18:00
Vstupné:  Dospělí 70 Kč, Děti do 12 let 40 Kč
Bližší informace

Na Veveří za květinami

Kdo se bojí víkendových dešťů, může vyrazit také do bezpečí zdí hradu Veveří. Tamní první prohlídkový okruh Reprezentační místnosti 1. patra, který je veřejnosti běžně přístupný, nově rozvoní a rozjasní nádherná aranžmá z živých květin na téma začátek lovecké sezony. Výstava Vavříny osvícenství, na níž se podílel známý brněnský florista Slávek Rabušic a jeho tým, bude k vidění do konce srpna.

Hrad Veveří, jenž se nachází asi dvacet kilometrů od Brna, toho ale skýtá mnohem více. Historie památky, která stojí na skalním ostrohu nad řekou Svratkou, je totiž opředena mnoha pověstmi, mezi nimiž se najdou příběhy o stříbrných apoštolech i zazděné paní. Asi dvě stě metrů od hradu se nachází parkoviště i zastávka autobusu, který zájemcům usnadní cestu.

Denně 10:00-18:00
Vstupné: Dospělí 120 Kč, Děti 60 Kč
Bližší informace

Pozvánka na túlání

Milovníci vína a dobrého jídla jistě ocení také možnost podívat se do Bulhar na Břeclavsku, kde se během dnešního dne scházejí příznivci Hodového túlání po Pulgárských sklepech. Každý z účastníků si bude moci vychutnat víno z dvanácti různých sklepů, které jsou otevřeny až do osmé hodiny večerní a po nich zábava pokračuje ještě u cimbálu. Součástí vstupenky je také stokorunová poukázka na láhev dle chuti. Túlání je součástí sobotních krojovaných hodů.

Dnes 11:00-20:00
Vstupné: 500 Kč
Bližší informace

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Papilonia, Zámek v obležení, MiniGarage, Kudyznudy.cz, Pixabay.com

Štítky tipy na víkend, muzeum, hrad, výlet, výstava, motýli, Hrad Veveří, Muzeum autíček, Jihomoravský kraj, Drbna.cz, Brno, zámek, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o deštivém víkendu? Na hrad Veveří, do muzea autíček i za motýly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.