Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První žena v čele katedry předčí idola žen Momou, vybuchující maturanty i nekrofila

Na Netflix dorazil kromě dokumentu o zvráceném vrahovi Nilsenovi i dívčí idol Jason Momoa v novém akčním filmu, na seriál Vedoucí katedry se Sandrou Oh však nestačí. HBO GO zařadila do videotéky romanci ze střední s vybuchujícími maturanty nebo třetí řadu historického fantasy.

Vedoucí katedry

Herečka Amanda Peet, známá například z filmu Můj soused zabiják, si dala pauzu od hraní a stojí u zrodu nového komediálního seriálu Netflixu. Do hlavní role obsadila Sandru Oh (Chirurgové, Na mušce), ve vedlejší roli je pak například herečka Holland Taylorová (Dva a půl chlapa, Hollywood). Už tyto dvě herečky mají přehršel komediálního talentu, zbytek osazenstva za nimi ale nezaostává. Přesto nejde o seriál, kde byste se smíchy popadali za břicho. Což ale není na škodu.

Ji-Yoon Kimová (Sandra Oh) je první ženou, která to dotáhla na vedoucí katedry anglického jazyka na fiktivní univerzitě, která je poměrně slavná. Jenomže ona neúspěšná katedra už tolik slavná není, většinu přednášejících tvoří muži důchodového věku a na Ji-Yoon je tlak shora, aby tři nejlépe placené členy sboru vyhodila, jelikož na jejich předměty téměř nikdo nechodí.

Nová vedoucí katedry se tak musí kromě zasloužilých profesorů vypořádat třeba i s učitelem, který po smrti manželky není ani téměř schopný dojít do práce. Ač je seriál komedie, osciluje na hraně dramatu a zaobírá se i komplikovanými mezilidskými vztahy nejen na pracovišti.

Šest dílů má příjemnou půlhodinovou stopáž, během které nestihne Vedoucí katedry nudit a zároveň si u ní i odpočinete. Sandra Oh je skvělá a spolu se zbytkem obsazení by to mohli dotáhnout až k druhé řadě. Na Netflixu je seriál k dispozici s českým dabingem.

Zdroj: Netflix

Sweet girl

Idol všech žen Jason Momoa se po Hrách o trůny a Aquamanovi vrací, tentokrát na Netflix, aby přebral pomyslné žezlo po Liamu Neesonovi (který už by podobný film nejspíš neudýchal) a v béčkovém akčním filmu pomstil svou manželku, která zemřela. Jeho dcera je tak bez matky a on čeká na spravedlnost.

Ryai Cooperovi (Momoa) zemřela manželka. Mohla se však uzdravit, kdyby farmaceutické firmě, která pozdržela vydání léku, nešlo jen o peníze. Shodou náhod pár dní po úmrtí je jeden z hlavounů této firmy v televizi a mají mu volat diváci s dotazy. Zdrcený manžel a otec tedy zavolá, vysvětlí, co se stalo jeho životní lásce a hovor uzavře tak, že řekne, že farmaceuta zabije. Aby samozřejmě pomstil svou milovanou.

Následně obdrží telefonát od neznámého muže, který mu slíbí, že se potkají v metru a on mu poskytne více informací, aby farmaceutickou společnost potopil. V metru však útočník tohoto neznámého muže zabije, pak Momoa zabije útočníka, mezitím se v metru ještě objeví Momoova dcera, a poté se vydává na klasickou cestu za pomstou plnou akce.

I když Jason Momoa hraje v podstatě stejnou roli jako ve všech jiných akčních filmech, tak není jen horou svalů, ale občas se mu podaří i hrát. Ne pořád, ale občas ano. Sweet girl nemá ambice být ničím víc než akčním béčkem, ale pokud i vy nepotřebujete vidět nic náročného, tak se vám trefí do noty. Žádný zázrak ale nečekejte. K vidění na Netflixu s českým dabingem.

Zdroj: Netflix

Paměti vraha: Případ Nilsen

Na poměrně děsivých nahrávkách z vězení vypráví sériový vrah Dennis Nilsen o svém životě a o otřesných zločinech, které během něj spáchal. Netflix uvádí další kriminální dokument, tentokrát o zabijákovi, který zvěrstva páchal na přelomu 70. a 80. let minulého století.

I když začátek dokumentu je poutavý a barvitě vykresluje, jak Nilsen své oběti, což byli většinou bezdomovci a prostituti, škrtil a následně zabil, dále popisuje, jak to u něj doma smrdělo po rozkládajících se tělech narvaných v pytlích na odpadky ve skříni, tak zbytek filmu je až příliš upovídaný. Jako by film ztratil dech a to nejlepší si vyplýtval už na začátku. Nilsen byl opravdu zvrácený nekrofil, z jehož profilu by se dalo vykřesat ještě více.

Z původních nahrávek jde po zjištění, co za člověka Nilsen byl, hrůza, ale i ty postupně začnou nudit. Přitom jde jen o jeden osmdesátiminutový film. Naproti tomu čtyřdílný dokument Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho nenudí a je poutavějším pohledem do duše jiného zabijáka. Pokud tedy hledáte jakýkoliv dokument s tématikou vrahů, sáhněte raději po Bundym. Ale pokud Vás Nilsenova osoba zajímá, dozvíte o něm i tak něco zajímavého, i kdy to bude obaleno v méně záživné omáčce.

Zdroj: Netflix

Výbuch

Málokterý film upoutá vaši pozornost už v prvních minutách natolik jako tento. Maturantka Mara se nudí v hodině, je den jako každý druhý, alespoň než se sehne pro tužku a spolužačce, která sedí před ní, v ten moment exploduje tělo a postříká krví celou třídu. V tuto chvíli očekáváte neotřelou jízdu ve stylu Zombielandu nebo aspoň Mrtvých a neklidných, ale bohužel.

Potenciál na bizarní komediální horor, který se nebere vážně, tady je. Hlavní hrdinka je správně sarkastická, její spolužák je milý ňouma a kolem nich začínají vybuchovat lidé. Stejně se ale jedná o průměrnou teenagerskou romanci, kterou doprovází pár explozí těl a krve a občas nějaký ten povedený vtípek.

Ústřední dvojice začne tušit, že budoucnost je nejistá a zítra už tady nemusejí být, nečekaně se mezi nimi zrodí láska, což je doprovázeno dalším vybuchováním lidí. Mohlo jít o komediální hororovou jízdu nebo o romanci, která se nebere vážně, což se teda Výbuch také nebere, jenom to Mrtví a neklidní zvládli kdysi líp. A stačila jim k tomu jen láska člověka a zombie. Ale ti nejsou k Vidění na HBO GO, takže si budete muset vystačit s Výbuchem.

Zdroj: Paramount pictures

Britannia

Na HBO GO přichází třetí řada historického fantasy Britannia. Když Římané napadnou v roce 43 před naším letopočtem Británii, musí se tamější rivalky spojit, zapomenout na neshody a společně čelit útokům Římanů, kteří si chtějí tuto mýtickou zemi podrobit.

Kvalit her o trůny nebo Vikingů sice Britannia nedosahuje, ale doba starého Říma doplněna o mytologii a druidy (a ne takové jako v Asterixovi) má své kouzlo a fanoušci historických fantasy si přijdou na své. Českého diváka také jistě potěší, že se seriál částečně natáčel u nás a může se tak kochat například Českým rájem. Všechny tři série jsou k dispozici na HBO GO.

Zdroj: Sky UK

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Netflix

Štítky Netflix, HBO, Stream, Filmy, Seriály, Dennis Nilsen, Jason Momoa, Sandra Oh, film, HBO Go, vrah, MoMA, akční film, herec, láska, Amanda Peet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První žena v čele katedry předčí idola žen Momou, vybuchující maturanty i nekrofila  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.