Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V botanické zahradě se mezi květinami ukrývají umělecká díla

V brněnské botanické zahradě v Kotlářské ulici ozvláštňují návštěvníkům prohlídku květin a vzácných rostlin umělecká díla, která pochází z dílny studentů Vysokého učení technického (VUT). K vidění jsou například sochy lidských těl nebo zvířat, které v zahradě vydrží až do září.

Výstava studentů sochařského ateliéru VUT s názvem Sochy mezi květy se koná letos už počtvré.  Nejčastějším námětem soch je vyobrazení lidských těl. „Letos jsme se báli, aby se výstava vůbec uskutečnila. Kvůli koronavirové pandemii studenti nechodili velkou část roku do školy a nemohli tvořit, nakonec jsme výstavu jen o měsíc posunuli,“ popsala Hana Ondrušková, odborná pracovnice botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. 

Sochy s příběhem

Někteří studenti využívají při tvorbě také moderní technologie. Ke každé soše se váže zcela ojedinělý příběh jejího vzniku. „Moje práce je výsledkem kombinace 3D skenu živého modelu a ruční modelace ve 3D programu. Zjednodušeně řečeno, vzal jsem lidskou hlavu a namontoval ji na zvířecí tělo. Vše jsem pak výrazně tvarově redukoval, abych se vizuálně co nejvíce přiblížil vyjadřovací formě japonské popkultury,“​ sdělil například Tomáš Zdvořáček tvůrce sochy „Japonečka“, která znázorňuje hlavu ženy na psím těle. 

Díla vzbuzující kontroverzi

Některé z vystavovaných soch zvedají tep příchozím návštěvníkům, například umělecké ztvárnění kypré ženy. „Jedna z vystavovaných soch je i nahá žena kyprých tvarů. V zahradě ji máme už druhým rokem, první rok byla jasně žlutá, letos ji její autor opatřil přelivem z pryskyřice, který soše dává zlatavou barvu. V obou svých provedeních však socha vzbuzuje kontroverze. Návštěvníci si stěžují na to, že údajně uráží ženské tělo,“​ vysvětlila Ondrušková. Výstava potrvá až do září, některé ze soch zřejmě zůstanou v zahradě natrvalo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky botanická zahrada, Sochy, VUT, MUNI, Umění, socha, Vysoké učení technické v Brně, zahrada, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V botanické zahradě se mezi květinami ukrývají umělecká díla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.