Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V brněnské Staré radnici vznikne stálá expozice o dějinách 20. století

V prostorách brněnské Staré radnice, kde sídlí například turistické středisko Brna, má vzniknout Institut Paměti národa. Záměru dali zelenou na svém posledním jednání radní. V plánu je, že v budoucnu bude v místech multimediální expozice věnovaná historii a pamětníkům z dob totality 20. století.

Podle záměru radnice bude v historickém objektu v Radnické ulici sídlit nezisková organizace Post Bellum, jež se snaží uchovávat a sbírat vzpomínky lidí, kteří žili v totalitních systémech.

V loňském roce jsme s organizací Post Bellum podepsali memorandum o spolupráci na projektu Institutu Paměti národa. Ten se věnuje archivaci vzpomínek a reálných zkušeností lidí, kteří prošli perzekucí totalitních režimů minulého století. Přitahuje pozornost k neznámým hrdinům, na něž by se mohlo zapomenout,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nová pobočka Institutu Paměti národa bude sloužit jako vzdělávací a kulturní centrum, ale také jako prostor pro setkávání a dialog. Součástí má být i kavárna a knihkupectví s nabídkou tematických knih. Samotná expozice nabídne historii 20. století, k nimž si návštěvníci vyslechnou rovněž audio nahrávky přímých pamětníků. Dosud nezisková organizace publikovala bezmála pět tisíc výpovědí.

V Institutu budou probíhat vzdělávací programy pro žáky a studenty brněnských škol i pro veřejnost. Prostor na Radnické bude využíván také ke společenským akcím, promítání filmů a dalším událostem. Celý projekt je koncipován do dvou fází. Během první by měly vzniknout komerční prostory kavárny a na ně bude navazovat samotná multimediální expozice v poschodí objektu,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Podle předběžných odhadů by mohly přípravy přestavby začít již v srpnu letošního roku v přízemí objektu, kde vzniknou komerční prostory. Na jaře příštího roku budou následovat úpravy pro zřízení expozice a zázemí.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Prýgl

Štítky Stará radnice, Paměť národa, Post Bellum, Brno, TIC, radnice, rekreační středisko, Markéta Vaňková, ODS, historie, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské Staré radnici vznikne stálá expozice o dějinách 20. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.