Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Benefiční koncert bude bez Csákové. Zpěvačka se zlobí

Kyjovem na Hodonínsku se zítra rozezní benefiční koncert, na němž vystoupí hned několik českých zpěváků a kapel. Původně měla do průběhu večera zasáhnout také Ilona Csáková, poté co zveřejnila informaci o své kandidatuře do podzimních voleb, zpěvačku ale kyjovské kulturní středisko z programu stáhlo. Podle Csákové jde o diskriminaci.

Kyjovský benefiční koncert na pomoc obětem zasaženým ničivým tornádem bude bez Ilony Csákové, která se měla původně přidat k Pokáčovi, Václavu Hudečkovi či Jožkovi Černému, již budou zítra na pódiu zpívat. Z programu zpěvačka zmizela poté, co oznámila svoji kandidaturu v podzimních volbách. Do politiky půjde za Volný blok.

„Nechtěli jsme na takto sledované akci (přímý přenos koncertu bude přenášet Televize NOE) zvýhodňovat některého z politických kandidátů,“ zdůvodnil rozhodnutí ředitel Městského kulturního střediska Kyjov, které koncert organizuje, Ladislav Pavluš.

Csáková na facebooku uvedla, že hlavní příčinou zrušení účasti na koncertu jsou podle ní její názory. Zpěvačka se dlouhodobě veřejně vyjadřuje ke koronavirové pandemii. Ve svých facebookových příspěvcích skloňuje v negativních konotacích roušky, testování i očkování proti covidu-19. Propagování vakcinace považuje dle svých slov za hon na čarodějnice.

Volný blok podal trestní oznámení

Ačkoli vedení kyjovského kulturního střediska tvrdí, že rozhodnutí probralo se zpěvaččiným manažerem a společně si odsouhlasili stanovisko, které následně zveřejnili, vyřazení Csákové z programu se dočkalo větší dohry. Politická strana Volný blok do situace zakročila a v návaznosti na Pavlušovo rozhodnutí podává trestní oznámení kvůli podezření z diskriminace české zpěvačky. 

„Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení," argumentovala strana citací z Listiny základních práv a svobod.

Vedení Kyjova má na vzniklý konflikt jiný názor. „Z banální situace učinila paní Csáková a strana, za níž hodlá v nadcházejících volbách kandidovat, záměrně politickou kauzu ve snaze maximálně se zviditelnit. Potvrzují to kroky, které ona a její političtí souputníci konali a nadále činí,“ uvedlo město Kyjov na své facebookové stránce. 

Porušení práv, nebo politická kampaň?

Pavluš po oznámení svého rozhodnutí čelí agresivním zprávám zpěvaččiných podporovatelů i členů politické strany, za kterou do sněmovny kandiduje. Neúčast zpěvačky na koncertu chápe starosta města František Lukl (STAN) a za Pavlušem stojí. „Pokud někdo ohlásil, že je lídrem kandidátky, nebudeme ho jako politika propagovat. Vzhledem k tomu, že se koncertu účastní i další osobnosti, nebude nepřítomnost paní Csákové fatální,“ řekl Drbně.

Benefiční koncert se uskuteční zítra od 19:30 v kyjovském letním kině. Výtěžek z akce půjde na podporu lidí zasažených řáděním tornáda, které se před více než měsícem prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Ilona Csáková

Štítky csaková, ilona, koncert, Kyjov, benefice, tornádo, Ilona Csáková, kulturní dům, volby, okres Hodonín, Volný blok, Václav Hudeček, František Lukl, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benefiční koncert bude bez Csákové. Zpěvačka se zlobí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.