Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Protiatomový kryt v Brně odkrývá osud známého ruského disidenta

V letošním roce by se ruský disident a obhájce lidských práv Andrej Sacharov dožil sta let. Putovní výstava na jeho počest láká Brňany do protiatomového bunkru 10-Z, kam se přesunula z Valdštejnské zahrady v Praze.

Expozice s informačními panely vznikla k oslavě výročí narození disidenta a prvního Rusa, který získal Nobelovu cenu míru. „Skoro každý jméno Sacharov slyšel, málokdo ale ví, kým skutečně byl. Výstava by měla přispět ke zvýšení povědomí o této zajímavé osobnosti," řekl k projektu dokumentarista Štěpán Černoušek.

Andrej Sacharov se vymezil proti závodům v atomovém zbrojení už v polovině šedesátých let. Na Nobelovu cenu byl navržen roku 1973 a o dva roky později ji získal. V odporu vůči zbrojení a ochraně lidských práv pokračoval až do své smrti v roce 1989. 

Život a příběh Andreje Sacharova je opravdu fascinující. Byl to génius, který se podílel na vývoji atomové bomby. Postupně ale v jeho životě dochází k proměně, ta vychází z hlasu svědomí. Odstoupil z programu na vývoj atomové bomby a začal přesvědčovat sovětské vedení k odzbrojování," popsal Marek Hilšer (nestraník), senátor a zakladatel platformy Přátel svobodného Ruska.

Nově otevřená výstava je k vidění v bunkru 10-Z, který byl zbudován za druhé světové války a sloužil jako úkryt před leteckými útoky. V padesátých letech byl bunkr přebudován na protiatomový kryt. Výstava bude v brněnské Husově ulici k vidění až do poloviny srpna, poté se opět přesune.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Sacharov, bunkr 10-Z, podzemí, kryt, Andrej Dmitrijevič Sacharov, opevnění, Praha, Valdštejnská zahrada, druhá světová válka, Nobelova cena za mír, Nobelova cena, Marek Hilšer, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protiatomový kryt v Brně odkrývá osud známého ruského disidenta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.