Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místo cigaret vydává automat v Brně umělecká díla

Staré a nevyužívané cigaretové automaty se v Česku začínají proměňovat ve výdejny uměleckých děl. Kapesní výtvory představitelů současné výtvarné scény si mohou nově zakoupit také Brňané.

Artmat našel domov v brněnských Medlánkách, kde je funkční od konce června. „Ohlasy na něj jsou zatím skvělé, obyvatelé jsou z něj nadšeni a za koupí drobného umění se k nám sjíždí lidé z širokého okolí,“ popsala Michaela Mura z úseku kultury medlánecké radnice. Momentálně je přístroj u společenského centra Sýpka dočasně mimo provoz, vydávat malá díla by měl ale opět od začátku příštího týdne.

Za celým projektem stojí Josefína Frýbová, která se uměním zabývá již delší dobu a inspiraci k oživení starých cigaretových automatů našla v cizině. „Dlouhodobě se s kolegyní zabýváme hledáním nových cest zprostředkování umění širší veřejnosti. Nápad se nám zalíbil a rozhodly jsme se ho udělat trochu jinak. V automatech představujeme výběr díla současných mladých českých umělců," řekla Frýbová.

Od kresby až po fotografii

Ve stroji si mohou lidé za padesát či devětadevadesát korun zakoupit výtvory několika mladých českých umělců, kteří se zabývají řadou výtvarných technik od kresby až po fotografii. Obsah jednotlivých krabiček je ale až do nákupu překvapením. „Vybíráme takové umělce, o kterých si myslíme, že si zaslouží, aby je viděl svět. Ukazujeme různé přístupy k ilustraci, fotografii, představujeme rozličné grafické techniky i konceptuální umění," doplnila Frýbová.

Jedním z autorů děl prodávaných v Artmatu je také Martin Faltejsek, který se věnuje fotografování, především autoportrétu. „Za tu krátkou dobu, co projekt funguje, se mi ozvalo mnoho lidí. Říkali mi, že si v Artmatu pořídili mé dílo a že se jim líbilo. Myslím si, že je to roztomilý způsob, jak nabízet umění," řekl k projektu umělec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Artmat, umělci, kultura, umění, Česko, projekt, umělecké dílo, Medlánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo cigaret vydává automat v Brně umělecká díla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.