Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zmenšený Mars i Mendelův hrášek. Do Brna lákají nafukovací modely

Brňané mohou při cestách po moravské metropoli narazit hned na dva nafukovací modely. Městem už se koulí zelený hrášek symbolizující Mendelův slavný objev a u brněnské hvězdárny bude na obdivovatele od zítřka čekat zmenšenina rudé planety.

Mars z rukou jedné švadlenky

Svítící model Marsu si budou moci návštěvníci prohlédnout na brněnské Kraví hoře od zítřka až do neděle 18. července denně mezi druhou hodinou odpolední a půlnocí. Znovu se pak rudá oběžnice na plochu vrátí 5. srpna, kdy ji doplní také Země a Měsíc, které Brňané znají již z loňského léta.

Zmenšenina čtvrté planety naší sluneční soustavy má stejné rozměry jako již dříve vyrobená tělesa. V průměru měří deset metrů a je seskládaná z dvaadvaceti poledníků. Materiál na Mars získali výrobci v Moravské Třebové, potisk probíhal v Kroměříži a kompletace v Brně.

Grafické podklady pro tisk povrchu Marsu vycházejí z více než sedmdesáti tisíc záběrů Marsu s rozlišením až osm metrů, které v sedmdesátých a osmdesátých letech pořídily kosmické sondy Viking 1 a 2,“ popsala Petra Roušarová ze společnosti Kubíček Visionair, jež má nafukovací model na starosti. Zajímavostí je, že víceméně celá konstrukce prošla rukama jediné švadlenky, která na výrobu spotřebovala přes dva kilometry nitě. 

Hrášek se opět koulí městem

Stejně jako loni si mohou zájemci přijít "osahat" také obří hrášek z PVC koulející se městem. Zatímco před pár dny se zvětšený model, který je připomínkou Mendelových slavných pokusů s hrachem a zároveň pozvánkou na Mendel Festival, nacházel na Špilberku, už zítra se odvalí na Moravské náměstí k Joštovi a bude pokračovat ve své cestě Brnem.

Putování nejen po brněnských dominantách zakončí sedmimetrový hrášek až 23. července, kdy započne již zmíněný festival oslavující narozeniny otce genetiky Gregora Johanna Mendela, který je silně spjat s moravskou metropolí. Hlavní program festivalu čeká návštěvníky před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a bude zahrnovat odborné přednášky, dikuze i zábavný program pro děti.

Ohodnoť článek

Foto Mendel Festival, Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky festival, model, Mars, hrášek, mendel, Brno, Gregor Mendel, hrách setý, Země, Měsíc, Sluneční soustava, Nanebevzetí Panny Marie, Viking 1, Moravská Třebová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmenšený Mars i Mendelův hrášek. Do Brna lákají nafukovací modely  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.