Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mami, co je to bukkake? zaznívá na koncertech brněnské kapely Morčata na útěku

Brněnská hudební skupina Morčata na útěku působí na scéně bezmála dvacet let a ve svých písních rozhodně nikoho nešetří. Na paškál si berou známé celebrity nebo hudebníky, jejichž hity s oblibou ozvláštní netradičními texty, při nichž není nouze o peprné výrazy. Suchou niť nenechávají ani na příslušnicích různých menšin, což zvláště v dnešní době, v níž se o slovo vydatně hlásí politická korektnost, dráždí nejednoho kritika.

Hudební formace hraje v současné době ve složení Mikeš (kytara), Dejan (basa) a Filipínec (bicí). Hlavní postavou je však už od založení skupiny, které oficiálně vznikla až v roce 2004, ale ve skutečností hraje ještě déle, Yetti. Zpěvák a frontman je autorem většiny hudebních válů, které i přes snahu posluchače nelze snadno vypustit z hlavy. Většina šlágrů vzniká přitom zcela nahodile, stejně jako tomu bylo v případě názvu kapely. 

Někde jsme spolu seděli, když jsme si vzpomněli na starou hlášku kamaráda. Plácl něco s morčetem na útěku a nám se to zalíbilo. Vůbec jsme nepočítali, že budeme ale pokračovat. První deska vznikla pro chlapy v hospodě, kde jsme byli často vylepení. Tenkrát jsme nic neřešili, neměli rodiny a byla jiná doba. My skládali písničky o prdelích a hovnech, zatímco dneska mladí surfují nebo lyžují,“ vypráví Yeťák, jenž při povídání stíhá i napomínat basáka zato, že u rozhovoru usrkuje hroznovou šťávu Vinea.

Zpíváme o životních příbězích

I když většině členům skupiny, která měla své útočiště dlouho dobu v dnes již zaniklém metalovém baru Black Diamond, klepe na dveře čtyřicítka, ze své tvorby ani téměř po dvaceti letech nehodlají nic měnit. V poslední desce si například utahují ze zpěváka Tomáše Kluse, herce Petra Rychlého alias gynekologa Čestmíra Mázla ze známého televizního seriálu nebo plzeňské skupiny Mandrage. Jejich hit Hledá se žena přezpívali na Hledá se děda, jenž se ztratil poté, co ho neuhlídala nějaká mladá kráva“.

Kolikrát si říkáme, že napíšeme něco hezkého pro rádia, ale stejně nám do sloky ulítnou nějaká hovna. Hrajeme prostě tak, jak nám huba narostla. Automechanik, když mu prdne matka, taky neřekne ‘och božínku’, ale zařve doprdele a klíč letí přes celou dílnu. Kolikrát jsou to silná témata ze života. Například zpíváme o tom, jak při oslavě kulatin si kluci z fabriky na stole podali svačinářku. To jsou prostě věci, co se dějí a posluchači se s tím ztotožní,“ sdělují Morčata, když se společně snaží definovat vlastní tvorbu.

Zprava: Mikeš, Yetti, Dejan a Filipínec

Spolupráce s Lady Gagou

Hlavní specialitou umělců z moravské metropole je upravování textů jiných interpretů. Čas od času se kapele ozvou i naštvaní manažeři velkých hvězd, protože si nárokují autorská práva na díla. Jedním z nich byla například americká star Lady Gaga, jež si na internetu všimla, že její megahit Paparazzi nese nový název Tata zvrací

Ona si dělá manažerku sama a podle toho vypadá. Psala, že song může zůstat na internetu, ale že výdělek chce ona. Zvláště ze začátku se stávalo, že se nám někdo ozval, ale nic zásadního z toho nebylo. Řekl bych, že dnes je to už pro skupiny trochu reklama. Na koncertech, na kterých hrajeme, pak pořadatel stejně odvádí poplatek OSE (Ochranný svaz autorský pro práva pozn. red.), takže autoři dostávají svůj podíl,“ přemítá Dejan.

Generální ředitel ukazuje zadek 

Na otázku, kdo je typickým posluchačem, hledají kapelníci težko odpověď. Není divu, fanouškovská základna brněnských rockerů je totiž velmi rozmanitá. Z počátku se mezi podporovateli objevovali zejména příznivci metalu, dnes už je to jinak. Podle Filipínce nastal obrat v době, kdy vznikla píseň Twilight. V té si dělají legraci z amerického filmu o upírech a vlkodlacích, který si získal přízeň zejména u pubertálních dívek.

Hrajeme od popelářů až po vrcholové manažery. Kolikrát i mě překvapí, jací lidé se na našich vystoupeních objeví,“ vypraví Mikeš, do jehož vyprávění rázem skočí Yetti, aby vše demonstroval na konkrétním příkladu. „Hráli jsme třeba v luxusním hotelu na oslavu narozenin generálního ředitele nejmenované sítě hotelů. Pozvaly si nás jeho děti. Sekretářka nás objednala a dál to nikdo neřešil. My tam přijeli a odpálili to songem Pussy. Všichni na nás zírali jak na blázny. S příchodem panáků se ale vše změnilo na neuvěřitelnou zábavu. Manželky podnikatelů se válely v drahých šatech v chlebíčcích a pan generální ukazoval prdel a křičel, ať se podíváme, co umí,“ vzpomíná frontman i společně s kolegy, kterým se zmiňovaná událost podobně výrazně zapsala do paměti.

Na své tvorbě nehodláme nic měnit, hlásí brněnská skupina s takřka dvacetiletou tradicí 

Mami, co je to bukkake 

Vrcholní manažeři nejsou jediní posluchači, které překvapí tvorba brněnských kumpánů. Občas se nechtěně Morčata objeví na akcích, kde by je nikdo nečekal. Mezi takové patří například dětské dny nebo pivní slavnosti na náměstích, které se zpravidla konají v dopoledních hodinách. 

Vzpomínám si na příhodu, kdy nás pozvali na městské slavnosti. V první řadě seděl náměstek v obleku a nějaká delegace z Evropské unie. Do toho maminky s dětmi, cukrové vaty a plyšoví medvídci. Dudlíky tam jenom lítaly. Najednou vlezeme na pódium a začneme zpívat o bukkake. Po písničce pak jen slyším malého kluka, jak se ptá maminky, co to znamená. Ta opověděla, že je to japonské auto a utíkali pryč. Když si nás ale pozvou, tak co máme dělat. Striptérka se taky vysvlékne, když si ji pořadatel pozve,“ vysvětluje Yetti důvod, proč při podobných příležitostech Morčata vystupují.

Na korektnost nehrajeme

Brněnská skupina se seznámila v hostincích a na různých koncertech. Hudbu berou zejména jako recesi, kterou dělají radost sobě i divákům. Přesto si všímají, že jejich tvorba se za roky proměnila. Z původně metalového základu ubrali a do repertoáru klidně zařadí popové pecky. Na obsahu písní nic měnit nehodlají, navzdory dnešní době, kdy si lidé stále více dávají pozor na slovník zvláště při veřejných vystoupeních.

Rozhodně nebudeme korektnější, protože zrovna je taková doba. Dnes je kdeco sexistický, třeba i pomalu slovo ženská. Slyším, že naše hudba je sprostá a škaredá, ale pak lidé poslouchají rapera Řezníka, který zpívá o tom, jak podřezává babu ve sklepě. Tak si říkáme, co nám kdo vyčítá. My už dávno nešokujeme. Kdo se v tom pitvá, vždy něco najde. Hrajeme proto, že nás to stále baví a nic na tom měnit nebudeme,“ shoduje se kapela, která po téměř roční pauze způsobenou covidem znovu vyráží na koncerty a chystá v nejbližší době vydat novou desku.

Naše hudba je hlavně o recesi a zábavě, tvrdí Morčata

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Morčata na útěku, Hudba, Brno, Muzika, koncert, hudební skupina, slavnost, morče domácí, Lady Gaga, Evropská unie, Tomáš Klus, Martin Pohl, Wande Coal, Petr Rychlý, Mandrage

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Mami, co je to bukkake? zaznívá na koncertech brněnské kapely Morčata na útěku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.