Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slovanská epopej by měla být v Moravském Krumlově k vidění v červenci

Slovanská epopej Alfonse Muchy by mohla být na zámku v Moravském Krumlově k vidění už v červenci. ČTK to včera řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Smlouvu o zápůjčce díla schválilo včera vedení Prahy. Podle Třetiny se uskuteční převoz rozměrných pláten natřikrát nejpozději do čtyř týdnů. Moravskokrumlovští zastupitelé zapůjčení včera odpoledne schválili, řekl ČTK před Třetina, totéž musí ještě udělat pražští zastupitelé. Moravský Krumlov upravil pro epopej zámek za 58 milionů korun.

Radní Prahy včera doporučili zastupitelstvu schválit smlouvu o zápůjčce, podle Třetiny bude zastupitelstvo hlavního města rozhodovat ve čtvrtek. Až se vše poschvaluje, může nastat stěhování. Řešit to bude stěhovací firma. My už máme prostory připravené a nachystané," uvedl Třetina.

Převoz nebude najednou. „Bude to tak natřikrát, ale není to horizont měsíce, ale dvou až tří týdnů, maximálně čtyř. Chceme mít epopej co nejrychleji," uvedl starosta. Město zajišťovalo pro epopej vhodné podmínky, proto upravilo zámek za 58 milionů, což byla podmínka pro zápůjčku. Z toho 43 milionů pokryla dotace od státu, deset milionů dal kraj a zbytek město. Na zámku bude podle starosty fungovat objednávkový systém a standardní podmínky pro návštěvu galerií. Výši vstupného zatím Třetina neuvedl.

Cyklus tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře.

Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Odtud je někdejší vedení Prahy nechalo před více než deseti lety odvézt, což tehdy radní zdůvodnili špatným stavem moravskokrumlovského zámku, který díla ohrožoval. Poté byla střídavě ve Veletržním paláci v Praze, v depozitáři nebo zapůjčena do ciziny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, správa, výtvarné, Praha, Mucha, epopej, Jihomoravský, 2.VERZE, Moravský Krumlov, zámek, Tomáš Třetina, Slovanská epopej, plátno, Alfons Mucha, půjčka, TOP 09, Veletržní palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovanská epopej by měla být v Moravském Krumlově k vidění v červenci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.