Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výročí sta let skautingu připomíná nová výstava

Muzeum v Blansku přivítalo první letošní výstavu. Vernisáž, která připomíná stoleté výročí registrace prvního blanenského skautského oddílu, nese název Buď připraven! a provází skautskou historií od jejího počátku přes několik zákazů činnosti až po současnost.

Na výstavě Buď připraven! čeká návštěvníky řada záznamů z historických materiálů, zápisů z kronik a vzpomínek pamětníků na počátky blanenského skautingu. Výstava vznikla ve spolupráci s blanenskými skauty pod vedením Miroslava Martínka, kterému se přezdívá Sid. 

„Střípky z blanenské historie skautingu začal sbírat Eiffel asi před deseti lety. Byl jsem tehdy u několika setkání se skautskými historiky, a když pak při bádání našli něco o Blansku, tak mi to posílali do mailu,“ popsal Martínek proces získávání obsahové stránky výstavy.

Na vernisáž se dostal například klobouk zakladatele Junáka Antonína Benjamina Svojsíka, který ho prohrál v sázce. K vidění jsou ale také historicky cenné prapory, například replika praporu, který věnoval skautům Tomáš Garrique Masaryk v roce 1920 a jehož autorem je pravděpodobně Alfons Mucha.

Stoletý příběh blanenských skautů by měl koncem letošního roku vyjít také knižně. „Výstava potrvá až do 12. září. Pokud bude situace příznivá, doufám, že se podaří skautům uspořádat slavnostní průvod, který by celou výstavu s náležitou úctou zakončil a otevřel nové století blanenské skautské historie,“ přiblížila ředitelka muzea Pavlína Komínková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavla Komárková

Štítky výstava, Blansko, skauti, skauting, historie, muzeum, vernisáž, Antonín Benjamin Svojsík, Tomáš Garrigue Masaryk, Alfons Mucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí sta let skautingu připomíná nová výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.