Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koncert za sklem. Umělci zahráli lidem v Brně z výlohy kavárny

Netradiční kulturní zážitek si užili dnes lidé v Brně, kteří kolem páté hodiny večer procházeli Minoritskou ulicí. Z výlohy tamější kavárny zahráli Brňanům známé skladby hudebníci z uměleckého souboru Trio Aperto.

Hudebníci ve složení Barbora Šteflová (hoboj), Jan Charfreitag (klarinet) a Pavel Horák (fagot) se inspirovali souborem Cirk La Putyka, kteří podobné akce uskutečnili v Praze. Do výzvy se přidali i další umělci po celém Česku, včetně Trio Aperto, kteří potěšili sluch Brňanů klasickou hudbou. V upravené verzi zazněly například Goldbergovy variace, což je známý cyklus skladeb hudebního mistra a skladatele Johanna Sebastiana Bacha z roku 1741 

Chceme v této době udržet kontakt veřejnosti s kulturní scénou. Je to forma, jak zahrát lidem živě a současně dodržovat všechna současná opatření,“ popsala Drbně hobojistka a iniciátorka akce Barbora Šteflová. 

Trio muzikantů, které vzniklo na půdě Moravského divadla Olomouc v roce 2014, si hraní ve výloze vyzkoušelo už před měsícem. Tehdy zahráli v knihkupectví v centru Brna a uvažují i o dalších koncertech. 

Při hraní za sklem si museli zvyknout na zcela jiné podmínky, než na jaké jsou zvyklí z koncertních sálů po celém světě. Jednalo se například o jiný druh ozvučení nebo diváky.

Oproti běžnému koncertu je to něco jiného. Diváci stojí hned u výlohy a dívají se na nás z bezprostřední blízkosti. Do toho procházejí další lidé ulicí. Je to trochu adrenalinový zážitek, ale po době, co jsme nemohli hrát živě, se na akce těšíme,“ řekla Šteflová, která zároveň působí v brněnském národním divadle.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Muzikanti, Umění, Brno, Výlohy, Oživení, kavárna, sklo, Johann Sebastian Bach, Pavel Horák, Česko, Praha, Moravské divadlo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert za sklem. Umělci zahráli lidem v Brně z výlohy kavárny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.