Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak to bude s festivaly? Jihomoravské pořadatele čeká další nejistá sezona

Pořadatelé jihomoravských festivalů zažívají podobnou nejistotu jako loni, kdy jim poprvé začal křížit plány koronavirus. Někteří už své letošní akce zrušili, další čekají na vývoj pandemické situace, předem ale počítají s omezením kapacity, zjistila ČTK v anketě.

Zrušení se nevyhnul Festival Slunce ve Strážnici nebo Slovácký rok v Kyjově. Také Filharmonie Brno se musela už podruhé vzdát Velikonočního festivalu duchovní hudby.

JazzFest Brno, jehož hlavní část se zpravidla koná na jaře, opět po roce překládá koncerty. V dubnu měli hrát například Erik Truffaz Quartet a GoGo Penguin, koncerty se uskuteční v říjnu, respektive v prosinci. „Doufáme, že první živé festivalové akce budeme moci uspořádat v průběhu léta," řekl ČTK za pořadatele Radek Babička.

V červnu by se mohla konat odložená Expozice nové hudby, program je připravený. „Ale je tam hodně zahraničních hudebníků, takže i hodně otazníků," uvedla mluvčí Filharmonie Brno Kateřina Konečná. Filharmonie počítá s letním festivalem Špilberk pod širým nebem i říjnovým Moravským podzimem.

Tasovská Beseda u bigbítu se loni nekonala, letos pořadatelé zatím doufají v srpnový termín. Jako nejoptimističtější variantu vidí festival pro tisíc návštěvníků, realisticky očekávají menší kapacitu. Definitivně se o pořádání letošního ročníku rozhodnou nejpozději v první polovině června. 

Divadlo venku, jazz na obrazovkách

Na léto se intenzivně připravují také divadla, která od podzimu mají zavřeno. Národní divadlo Brno bude hrát na Špilberku i v Biskupském dvoře, kam se chystají také umělci z Městského divadla Brno. Divadlo Bolka Polívky plánuje kromě Brna hrát také v Mikulově a Slavkově pod širým nebem.

V těchto dnech ještě kvůli koronavirovým omezením nelze pořádat ani koncerty a divadelní představení. Například organizátoři JazzFestu tak nabízejí fanouškům alespoň sérii koncertů na obrazovkách České televize. Postupně představí novou kapelu varhaníka Ondřeje Pivce, dále trio Roberta Balzara s Danem Bártou nebo Cotatcha Orchestra s Lenkou Dusilovou. Budou se vysílat každou neděli od 25. dubna.

Sérii si pořadatelé festivalu nadělil k dvacátému výročí JazzFestu, zároveň chtějí fanouškům zpříjemnit období koncertního půstu. „V této sérii budeme pokračovat i poté, co nám situace dovolí pořádat tradiční koncerty pro publikum v sálech. Už nyní připravujeme několik dalších záznamů," uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, pop, hudba, divadlo, koronavirus, festivaly, Jihomoravský, festival, koncert, Brno, Erik Truffaz, GoGo Penguin, Slunce, Kateřina Konečná, Bolek Polívka, Dan Bárta, Lenka Dusilová, Robert Balzar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to bude s festivaly? Jihomoravské pořadatele čeká další nejistá sezona  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.