Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní Velikonoce jsou příležitostí k objevování křížových cest

Křížové cesty jsou od barokních dob tradiční součástí české krajiny. Letošní Velikonoce, kdy se do kostelů kvůli koronavirovým omezením dostane jen část věřících, jsou příležitostí k objevování křížových cest pod širým nebem, ale také křížků a božích muk rozesetých kolem většiny obcí. Na církevním webu Velikonoce.cz najdou zájemci tipy, kam vyrazit, a to hlavně na jižní Moravě. Třeba v Bořeticích na Břeclavsku připravili pro rodiny s dětmi putování ke křížkům spojené s plněním úkolů.

Jednotlivá zastavení křížových cest v krajině zobrazují události spojené s ukřižováním Ježíše Krista, mají tedy blízký vztah k Velikonocím. Křesťané v postní době nebo na Velký pátek procházejí jednotlivá zastavení s modlitbou.

"Velikonoce jsou prožitím bolestí, zrady, opuštěnosti a umírání. Jsou také prožitím jásavé radosti z vítězství nad zlem, které se může stát i vítězstvím každého z nás. A to bez ohledu na vnější okolnosti, které se jejich oslavy i letos dotýkají," uvedl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Podle biskupského vikáře pro pastoraci Romana Kubína lze spojit modlitbu křížové cesty s pohybem na čerstvém vzduchu v rámci okresu. "Křížová cesta se většinou zobrazuje jako historická událost Ježíšovy cesty na Golgotu. V jednotlivých zastaveních však najdeme i odraz našich současných událostí. I v dnešní době jsou ve světě nespravedlnosti, zloba, násilí, bolesti a beznaděje," uvedl Kubín. Především pro mládež je navržena křížová cesta v Brně se zastaveními u katedrály, nemocnice, soudu, věznice, ale také na hřbitově nebo u restaurace.

Mše lze o Velikonocích sledovat prostřednictvím médií nebo přes internet, brněnská diecéze doporučuje, aby se lidé připojili zvláště k obřadům, které bude sloužit biskup Vojtěch Cikrle v katedrále na Petrově. Cílem je podpořit pospolitost a jednotu diecéze.

Některé církevní i světské velikonoční akce, spjaté se shromažďováním většího množství lidí, se letos stejně jako loni neuskuteční. Na jižní Moravě se to týká například některých folklorních setkání, ale také koštů vín. Už podruhé také pořadatelé zrušili Velikonoční festival duchovní hudby v Brně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pamatkovy katalog

Štítky ČR, víra, církve, folklor, Velikonoce, Jihomoravský, FOTO, křížová cesta, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Bořetice, Ježíš Kristus, Vojtěch Cikrle, Postní doba, Velký pátek, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Velikonoce jsou příležitostí k objevování křížových cest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.