Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Jako letní sníh. Nový historický snímek představí velikána Jana Amose Komenského, natáčel se v Brně

Osud českého myslitele, pedagoga a duchovního Jana Amose Komenského představí snímek Jako letní sníh. Koprodukční film České televize a společnosti Vistafilm, který vznikal v Brně a Zlínském kraji, vysílá v premiéře ČT2 v pondělí večer. V titulní roli se představí syn a otec David a Alois Švehlíkovi, sekundují jim Igor Bareš či Jenovéfa Boková, uvedla mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová.

Film režíroval Lubomír Hlavsa. „Myslím, že osobnosti Jana Amose Komenského hodně dlužíme. Je patrné, že jako Češi se jím zabýváme méně, než by si tento génius pedagogiky skutečně zasloužil. I přes dalekosáhlé úspěchy ve světě se z politicko-náboženských důvodů stal vyhnancem a prakticky od svých šestatřiceti let již neměl možnost vrátit se do milované vlasti. Film je tak svým způsobem i jakousi splátkou tohoto dluhu," uvedl Hlavsa.

Komenský vs. Rembrandt

Život Komenského se ve snímku propojuje s osudem holandského malíře Rembrandta, který jej podle vědeckých výzkumů portrétoval. Příběh ukazuje, jak si k sobě bohémský malíř a filozof hledají cestu. „Rembrandt zpočátku považuje Komenského jen za dalšího z řady církevníků, jež už na zakázku maloval, dokonce k němu z počátku zaujme odmítavý postoj. Nakonec se z nich stanou přátelé. Do jejich rozhovorů ve filmu vstupují dějové události, které zásadně ovlivnily život a práci Komenského," přiblížil Hlavsa.

Většina hraných scén se točila od května do září 2020 ve Zlínském kraji, například ve skanzenu v Rymicích, v tvrzi v Kurovicích, na hradě Buchlov či ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Natáčelo se ale také v brněnském studiu České televize, kde vznikl Rembrandtův ateliér a Komenského amsterodamský byt.

Vystoupení z nudných učebnic

Do koprodukce snímku vstoupila ČT prostřednictvím Tvůrčí producentské skupiny náboženské tvorby Patricka Diviše. „Naším hlavním úkolem bylo, aby Komenský vystoupil z nudných učebnic jako muž, který svým myšlením předběhl dobu. Jako člověk nezdolné vůle, víry v Boha, vášnivý, plný lásky, kterého ho nezlomily ani ty největší rány osudu," sdělil Diviš.

Název snímku Jako letní sníh odkazuje ke Komenského snech o štěstí, které se často měnily ve zklamání a jednou své štěstí sám popsal jako sníh v létě, který se rozplynul.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Jan Amos Komenský, film, jako letní sníh, natáčení, Brno, Česká televize, Jenovéfa Boková, Alois Švehlík, Igor Bareš, Zlínský kraj, Rembrandt, ČT2, Patrick Diviš, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hanz Jirak

ještě to není hotové a už předpokládám hezký škvár

Neděle, 3. ledna 2021, 11:35Odpovědět

VIDEO: Jako letní sníh. Nový historický snímek představí velikána Jana Amose Komenského, natáčel se v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.