Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně vypustí šaliny do nového tunelu ve skále. Čekáme na povel, hlásí dopravce

Se zpožděním, ale přece. V Brně vypustí do nového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici šaliny. Silničáři finišují s posledními pracemi a dopravní podnik plánuje, že zahájí zkušební jízdy. Ostrý provoz se plánuje na začátku května, kdy zároveň skončí přes dva roky trvající výluka.

Půl kilometru dlouhý tramvajový tunel pod Wilsonovým lesem budují dělníci jako součást velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská. Původně se předpokládalo, že tramvaje vyjedou po nové trati vedoucí skálou už v lednu. Kvůli změněným požadavkům na bezpečnost ale nabrali dělníci zpoždění. Nyní se zdá, že zprovoznění tubusu se blíží. Investor stavby, jímž je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), oznámil, že stavaři s pracemi finišují.

„Aktuálně v tramvajovém tunelu probíhá propojení veškerých technologií a bezpečnostních zařízení s provozně – technologickým objektem, odkud bude provoz v tunelu i galerii řízen. Tento týden se uskuteční  testování funkčnosti těchto technologií a bezpečnostních zařízení,“ sdělila Drbně mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Zprávy o chystaném dokončení zavětřil rovněž brněnský dopravní podnik i cestující MHD, kteří kvůli stavbě nedojedou tramvajovou linkou 1 až do Bystrce. „Předpokládáme, že v průběhu dubna zahájíme na trati zkušební jízdy. K ostrému provozu by mělo dojít 1. května,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová.

V moravské metropoli pracují na výstavbě nové části okruhu v Žabovřeské ulici už pět let. Pro projíždějící řidiče či kolemjdoucí je jedním z největších posunů stavby právě dokončení tunelu pro šaliny. Stavaři aktuálně pokračují na vybudování zastřešené silniční galerie a rozšíření silnice. Kompletně hotovo má být v roce 2024.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Brno, VMO, Šaliny, Žabovřeská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Maštera

Ptejte se Vody Tetčice (jedinec, soukromý škudce v budování VMO, kverulant) proč on byl hlavní příčinou několikaměsíčního zpoždění právě v tomto úseku VMO. Není skutečně možné potrestat finančně autora odborně prokazatelně neodůvodněného zvyšování nákladů na stavby?

Pondělí, 27. března 2023, 16:15Odpovědět

V Brně vypustí šaliny do nového tunelu ve skále. Čekáme na povel, hlásí dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.