Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský dopravce rekordně kasíroval za jízdenky. K černým číslům pomohli i Ukrajinci

Brněnský dopravní podnik si mne ruce. Za první dva měsíce v novém roce získal z prodeje jízdenek nejvíce peněz v historii. Vyšší tržby si dopravce vysvětluje i tím, že uprchlíci z Ukrajiny platí za jízdné. Do konce minulého roku měli cesty MHD z rozhodnutí města zdarma.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) si za leden a únor spočítal, že do mu přiteklo celkem 164,2 milionů korun. Výsledek předčil očekávání městské akciovky, jejímž jediným akcionářem je město, a překonal bilanci z roku 2020 o téměř 800 tisíc korun. Podle generálního ředitele DPMB Miloše Havránka je vidět, že se po období covidu vrací cestující do vozů. Černá čísla eviduje podnik za leden, kdy překonal 85 milionů korun, i únor, za nějž mu přistálo na účtu 79 milionů korun. 

„Kromě pravidelných cestujících evidujeme mezi našimi zákazníky i velké procento uprchlíků z Ukrajiny, kterým od ledna skončila v Brně bezplatná přeprava a nyní mají povinnost platit jízdné,“ vysvětlil šéf brněnské MHD Miloš Havránek.  

Doposud rekordní byl pro firmu rok 2012, kdy tržby z prodeje jízdného dosáhly 994 milionů korun. Nyní chtějí v Brně více než deset let starý rekord překonat.  „Nejvyšší je nárůst u jednorázových jízdenek, u kterých vede 'Pípni a jeď', a to o 12 milionů korun. Dále pak u ročních šalinkaret, kdy nám tržby vzrostly o téměř 9 milionů korun. Právě první měsíce roku, a následně i září, patří každoročně k nejsilnějším měsícům v prodeji předplatních jízdenek,“ popsal vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, DPMB, Jízdenky, Ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

KDO TO BYL? Jak se pěje v písní - já bych to jen poopravil - KDO TO BYL? KDO V MHD NEPLATIL? Pořádně si na ně posvítit a zesílit na ně kontroly!!!!!

Úterý, 14. března 2023, 06:31Odpovědět

Lenka Kuchařová

Ukrajinci platí jízdné,ale Romové ne a nikdo to neřeší.

Pondělí, 13. března 2023, 21:45Odpovědět

Brněnský dopravce rekordně kasíroval za jízdenky. K černým číslům pomohli i Ukrajinci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.