Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jižní Moravu čeká dopravní revoluce. Lidé ve vlacích i na nádražích zaplatí za jízdenku kartou

Závan modernizace pocítí cestující na jihu Moravy, kde cestující získají novou možnost, jak zaplatit za jízdu vlakem. Jízdné si pořídí nejen u pokladny či na internetu, ale také přímo ve vlaku nebo nádraží, kam dopravce nainstaluje nové validátory umožňující nákup jízdenek kartou.

Společnost Kordis, jež zajišťuje dopravu po Jihomoravském kraji, zavede novinku na nádraží, do vlaků i některých autobusů od příštího roku. Systém bude na stejném principu jako v Brně, kde tamější dopravní podnik zavedl před třemi lety funkci Pípni a jeď. Lidé přiloží platební kartu k zařízení. Po uhrazení požadované částky se uživateli jízdenka nahraje na kartu. 

„Pro cestující se výrazně zjednoduší odbavení u jednorázových jízdenek. Již si nebudou muset kupovat na pokladně na nádraží papírovou jízdenku, kterou následně musí označit v označovači. Nově jim bude stačit pouze přijít k validátoru, navolit si kam jednou, potvrdit zda chtějí základní jízdenku nebo mají nějakou slevu a přiložit kartu ke čtečce pro zaplacení,“ sdělil mluvčí firmy Kordis JMK Květoslav Havlík

Podle Havlíka nová smlouva s dodavatelem počítá s dodávkou celkem 76 automatů, 300 validátorů na nádraží a dále ještě 100 validátorů určených do autobusů. Za nové přístroje zaplatí dopravce přes 55 milionů korun. Očekává se, že technologie se stanou součástí vlaků Moravia, jež nakoupil nedávno krajský úřad. Ve spojích si pořídí lidé nejen tiket na cestování po jižní Moravě, ale také celé České republice. „Krátká jednotka Moravia bude vybavena jedním automatem a dlouhá dvěma,“ nastínil Havlík.

Papírové jízdenky jsou na ústupu

Nákupem dopravce vyslal jasný signál, že přichází soumrak papírových jízdenek. Trend se potvrzuje například v Brně, kde už více než dvě třetiny cestujících si kupuje jízdné kartou. Letos systém zavedli také ve Znojmě. Navíc většina krajských autobusů umožňuje zákazníkům platit elektronicky. „Kordis vybavil více než 800 regionálních autobusů pokladnami a začal provozovat krajský e-shop prodávající elektronické jízdní doklady pro celý kraj,“ dodal Havlík.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Jihomoravský, Jízdné, Kordis, Cestování, Vlaky, Autobusy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

No vidíte přátelé - cestující - chvilku po volbách a je tu DOPRAVNÍ REVOLUCE. ČESKO MÁ ASI REVOLUCE RÁDO - CO TY NA TO NAŠE VLÁDO!!!!
Zdroj:

Pátek, 3. února 2023, 13:33Odpovědět

Diskutér T.

KARTY PREJ NELŽOU - a čím budou platit kartářky!

Pátek, 3. února 2023, 13:28Odpovědět

Jižní Moravu čeká dopravní revoluce. Lidé ve vlacích i na nádražích zaplatí za jízdenku kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.