Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brnu hrozí dopravní kolaps. Silničáři na dva roky omezí provoz na mostě Otakara Ševčíka

Doprava v moravské metropoli od příštího týdne pořádně zhoustne. Dělníci se pustí do hlavní fáze oprav mostu Otakara Ševčíka, což výrazně omezí průjezd lokalitou. Řidiči projedou místem pouze jedním pruhem v každém směru. Omezení potrvá dva roky.

Rekonstrukce mostního objektu v brněnských Židenicích patří k nejočekávanějším stavebním akcím roku. Most je dlouhodobě v mizerné stavební kondici. Změnit stav má dvouroční oprava dopravní tepny, která vede přes rušnou Ostravskou ulici či tramvajové koleje. Dělníci pracovali na prvních úpravách už koncem minulého roku, hlavní fáze stavby a s tím související dopravní problémy ale odstartují teprve s úderem nového pracovního týdne.

„V první fázi, která potrvá zhruba jeden rok, uzavřeme jízdní pás ve směru od Židenic na Komárov, včetně přilehlých ramp. Provoz bude převeden do protisměrného jízdního pásu a veden v režimu 1+1 s navazujícími dopravními omezeními. To znamená, že v každém směru bude průjezdný pouze jeden jízdní pruh. Z mostu nebude možné odbočit vpravo ani vlevo na Ostravskou ulici. Opravovaný úsek budou řidiči objíždět po přehledně značených objízdných trasách, které jsou odlišné pro vozidla do 6,5 tun a nad 6,5 tun,“ sdělil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala

Hrozí dopravní peklo

Most pravidelně čelí velkému dopravnímu náporu. Denně stavbou projede tisíce řidičů, kteří cestou míří například na dálnici D46 nebo rychlostní komunikaci I/52. Po dobu rekonstrukce se proto očekávají velké dopravní potíže, jež ještě více ucpou lokalitu. Nedaleko ulice Otakara Ševčíka totiž pracují dělníci na budování městského okruhu v úseku Tomkovo náměstí a Rokytova. Podle Fialy jsou obavy motoristů z dopravních problémů na místě.

„Práce na mostu budou trvat dva roky. Každý rok opravíme jednu polovinu. Jsme si vědomi toho, že dopravní situace bude složitá a řidičům se předem omlouváme za komplikace,“ sdělil šéf brněnského závodu ŘSD.

Náročné práce za půl miliardy 

Za stavební práce zaplatí silničáři 420 milionů korun. Zhotovitel očekává náročné práce. Oprava bude technicky probíhat systémem zvedání jednotlivých mostních polí s jejich následnou kontrolou a upřesněním volby vhodné sanace. Stávající konstrukce mostu neumožnila ve fázi přípravy zadávací dokumentace přesnou specifikaci rozsahu revitalizace díla. Dojde k částečnému nahrazení spodní stavby, ke kompletní výměně ložisek, výstavbě nového příslušenství a celkové opravě zbývajících stavebních objektů,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Petr Novotný ze společnosti OHLA ŽS.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, ŘSD, Oprava, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Simona .

vyzera to tak, ze by mohlo viacej ludi prejst na MHD :) vyborne, len tak dalej!

Pátek, 13. ledna 2023, 17:06Odpovědět

Marie Glanczová

opravdu bych ráda poznala pana Fialu-ten asi nikam autem nejezdí, že vymýšlí takové ...nebo není brňák. Proč se napřed nedoopraví žabovřeský, židenický nebo okolo starého Brna problém??? Trvá to věčně, nic se skoro neděje, nic se nedělá, tak proč ještě nerozesrat další důležitou komunikaci, že??? Je to víc peněz pro ředitele silnic???

Pátek, 13. ledna 2023, 09:58Odpovědět

Lukas Prikryl

chtit lepsi tu mapku asi bych chtel moc

Čtvrtek, 12. ledna 2023, 18:04Odpovědět

Brnu hrozí dopravní kolaps. Silničáři na dva roky omezí provoz na mostě Otakara Ševčíka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.